LC Koidula tunnustas õpetajaid ja maailmaparandajaid

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Hallikmägi (paremal) andis preemia üle Ave Soodlale ja tema 9.a klassile Vanalinna põhikoolist.
Pille Hallikmägi (paremal) andis preemia üle Ave Soodlale ja tema 9.a klassile Vanalinna põhikoolist. Foto: Urmas Luik

Pärnu Lions Club Koidula andis esimest korda välja parima klassijuhataja ja noore maailmaparandaja preemia, et tänada õpetajaid ja julgustada noori häid tegusid tegema.

“Väljend “tuldagu ja tehtagu” on neile võõras,” iseloomustas preemiasaajaid LC Koidula president Pille Hallikmägi Pärnu Kuninga tänava põhikoolis toimunud tänuüritusel. “Neid iseloomustavad algatusvõime, hoolivus, ettevõtlikkus, aktiivsus, usk enese jõusse ja tahe oma tegudega maailma paremaks muuta.”

Hallikmägi jutu järgi tekkis mõte tunnustada õpetajaid, kuna enamiku ajast veedavad noored pedagoogide käe all, kes näitavad suunda, süvendavad hoolivat ja ettevõtlikku mõtteviisi.

Põhikoolilapsi sooviti premeerida, julgustamaks neid aktiivne olema ja arendamaks algatusvõimet: mida varem selline mõttelaad inimeses juurdub, seda parema elukeskkonna suudab ta enese ümber luua.

“Põhikoolilaste tegutsemine pole ehk nii silmapaistev kui gümnaasiumiõpilastel ja tudengitel, aga iga suur tegu saab alguse väikesest. Oluline on julgeda osaleda elus just nii, nagu parajasti on jõukohane,” pidas Hallikmägi noorte panust tähtsaks.

Õpetajad väärivad tänu

Õpetaja elukutse on viimastel aastatel olnud erilise tähelepanu all. Kuna kollektiivid esitasid tublide klassijuhatajate kandidaate palju, otsustati sel esimesel korral välja anda mitu preemiat. Pingelist tööd tegevaid pedagooge ei kiideta avalikult ülearu sageli ja preemiasaajad tunnistasid, et tähelepanu tuli meeldiva üllatusena.

“Väga kena ja suur üllatus, kui su tööd tunnustatakse,” ütles üks preemia saajatest, Raeküla kooli 5.b klassi juhataja Aime Künnapas. “Muidu on õpetaja tasuks laste naeratused ja vanemate tänu, näiteks kui vanemad-lapsed pärast klassiüritusi kallistama tulevad.”

Künnapas tähistab peagi 50 aasta tööjuubelit, 28 aastat on ta töötanud Raeküla koolis ja peaaegu kõik aastad klassijuhatajana, praegu juhatab ta ülelinnalist tasandusklassi.

Samuti said preemia Kuninga tänava põhikooli 9.s klassi juhataja ja kooli huvijuht Siiri Paasma ning Vanalinna põhikooli 4.b klassi juhataja Tiiu Maide.

Eripreemia pälvisid Vanalinna kooli 9.a klass ja õpetaja Ave Soodla: õpilased olid esitanud klassijuhataja ja õpetaja omakorda klassi kandidatuuri, ilma et kumbki pool teise kavatsusest teadnuks. Koos viidi loomade varjupaika toitu, tekke ja mänguasju, lapsed võtsid oma hoole alla nooremate klasside õpilased ja sisustasid nende vahetunde koos mängides.

Sünergiast ja hoolimisest klassi ja õpetaja vahel annab tunnistust ilus tegu: lapsed tegid Soodlale üllatuse, remontides oma jõududega ära tema klassiruumi. “Meil avanes võimalus teda nende aastate eest tänada,” ütlesid noored.

Hakkajad maailmaparandajad

Noore maailmaparandaja preemia said Elina Jantson ja Karoliine Kurvits Kuninga tänava põhikoolist ning Kätlin Petermann toimetulekukoolist.

Kätlini puhul kiideti tema abivalmidust ja lahkust: neiu muretseb klassikaaslaste pärast, loob klassis sõbraliku õhkkonna, aitab kooli töötajaid igapäevatöös, joonistab, näitleb.

Elina ja Karoliine on koolis korraldanud loodusainete nädala, balle ja heategevusüritusi, toonud lavale omaloomingulise muusikali “Unistus”. Ühiselt tehakse koolilehte ja osaletakse õpilasorganisatsioonide töös, koos astuti üles preemiate kätteandmise ürituselgi, mängides “Gulliveri” teatrimängu tarvis Jaapani muinasjutu ainetel tehtud lavastuses.

“Nad on olnud säravad tähed algusest saati, kui meie kooli 6. klassi tulid. Vahel neid koolis eriti ei näegi, sest konkursid-võistlused võtavad oma osa,” kiitis huvijuht Paasma enda abilisi. “Hästi tublid ja suure algatusvõimega tüdrukud, kes suudavad teisigi kaasa tõmmata, näiteks muusikaliks moodustati oma kooli bänd. Mina vaid aitasin natuke asju raja peal hoida.”

Tüdrukud ise arvasid tagasihoidlikult, et kui juba midagi tegema hakkad, on raske loobuda, eriti siis, kui saad positiivset vastukaja. “Annab hea tunde, kui pärast üritust tullakse ütlema, et “see oli nii tore, teeme järgmisel aastal jälle”,” tunnistas Karoliine.

Tunnustusega kaasnes rahaline meelespidamine, preemiafondist jagati laiali 1300 eurot.

LC Koidula plaanib põhikooliõpetajaid ja -õpilasi tunnustada edaspidigi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles