Maratonisõbrad silkasid päikesepaistes mööda Pärnumaad

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha maratoni reklaamivas videoklipis jooksevad igas vanuses jooksusõbrad elupõlise Pärnu jooksumehe Jüri Leesmäe kannul maakonna kaunites kohtades. Fotol filmitakse klippi Vallikäärus.
Võidupüha maratoni reklaamivas videoklipis jooksevad igas vanuses jooksusõbrad elupõlise Pärnu jooksumehe Jüri Leesmäe kannul maakonna kaunites kohtades. Fotol filmitakse klippi Vallikäärus. Foto: Ardi Truija

Võidupüha maratoni reklaamklipi filmimiseks jooksusussid jalga ajanud tervisesportlased said tõsimeeli maanteel kilomeetreid mõõta, kui klipis osalejaid vedanud buss Toris katki läks.

Tänavu 22. juunil kell 13 antakse Torist Eesti sõjameeste mälestuskiriku juurest esimest korda start Pärnumaad läbivale täispikale maratonile. Jooksudistants läbib nii looduskauneid paikasid kui möödub ajaloo- ja kultuurimälestistest. Pärnus läbivad jooksjad Vallikääru ja Tallinna värava ning kuningliku jooksuala finiš on Rüütli platsil.

Forrest Gump ilmus Pärnumaale

“Tegu on kahtlemata Eesti kõige ilusama maratonitrassiga,” oli üks korraldajaid, Vahur Mäe Pärnumaa spordiliidust kindel.

Et kogu see ilu rahvani tuua, otsustasid korraldajad filmida toreda reklaamklipi.

Jooksuklipi idee laenas režissöör Maksim Tund Hollywoodi hittkomöödiast “Forrest Gump”, mille nimiosa mänginud Tom Hanks otsustas ühtäkki jooksma minna. Teel läbi Ameerika liitus Forrestiga palju tulihingelisi toetajaid.

Võidupüha maratoni klipis kehastab Forrest Gumpi Pärnumaa elupõline orienteeruja ja jooksumees Jüri Leesmäe, kes on ühtlasi maratoni idee autor. Leesmäe alustab jooksmist pargipingilt, läbib mitu Pärnumaa kaunist kohta, nagu Toris asuva Eesti sõjameeste mälestuskiriku ümbruse, Pulli asulakoha ja Sindi puiesteed, ning jõuab lõpuks Pärnu ranna rajoonis asuva mudaravila esise kaudu Vallikääru ja Tallinna värava juurde.

Jooksmise ajal liituvad Leesmäega järjest teised ja lõpuks kujuneb kamp rohkem kui paarikümnepealiseks, sest filmimeeskonnal õnnestus Vallikäärus ära rääkida nii mõni laps kui ka suveilma nautivad vanemad inimesed.

Mudaravila juures lippasid Leesmäe kannul teiste seas USAst pärit seljakotirändurid ja randa suunduvad tüdrukud.

Et tegu oli siiski lavastusega, kogunes ligi paarkümmend jooksusõpra pühapäeva hommikupoolikul Pärnu kesklinna, et sõita Tartu ülikooli Pärnu kolledži vilistlaste KGB (Keel Gergelt Behme) bussiga maratonitrassi avastama.

Maavanem ja abilinnapea silkasid minema

Päevinäinud KGB buss pidas Torini vapralt vastu, kuid siis pidi bussijuht Lenno Põder nentima, et masina bensiinipump jukerdab.

Nii oli jooksuklipis osalejatel pärast Tori kiriku juures vändatud lõiku valida, kas teha päikeselõõsas bussiremondi ajal aega parajaks või silgata paar kilomeetrit Pärnu pool asuva järgmise võttekohani. Sportlik seltskond valis teise võimaluse ja asus Leesmäe kannul riburada pidi mööda maanteed Pärnu poole teele. Et ilm oli jooksmiseks äraütlemata mõnus, ei tekitanud väike trenn kellelegi raskusi.

Juhtunut kasutasid ära nii režissöör Tund kui sündmust kajastanud ERRi võttegrupp ja nii võis pealtnägijatel nägu päris pikaks venida, kui Tori ja Pärnu vahel saatis väikest jooksjate gruppi suisa kaks kaameraga varustatud autot.

Teiste seas olid sellised kõvad jooksumehed nagu Pärnu maavanem Andres Metsoja ja abilinnapea Meelis Kukk. Kui ülejäänud seltskond jäi pärast paari kilomeetrit klipi jaoks duubleid jooksma, silkasid Metsoja ja Kukk Pärnu poole edasi. Päris maratoni mõõtu jooksu nad siiski jalge alla ei riskinud võtta ja mõni kilomeeter hiljem korjas parandatud bensiinipumbaga KGB buss nad maanteelt üles.

Trenni mõttes jooksid maavanem ja abilinnapea siiski hiljem Pulli asulakoha juurest Pärnusse.

Jooksukangelane Leesmäe pidas klipi filmimist vahvaks kogemuseks, sest varasemad näitlejakogemused tal puudusid. “Tuli vist enam-vähem välja, kuigi ei tea küll, kuidas nad selle kokku monteerivad,” muigas Leesmäe. “Hädapärast sai seal maanteel natukene naha märjaks.”

Milline esimese võidupüha maratoni lõbus reklaamklipp välja hakkab nägema, saab igaüks uudistada reedest nii Rahvusringhäälingu kui korraldajate kodulehelt internetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles