Puitmajade tootja Matek avas uue tehase

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu meer Toomas Kivimägi andis eile aktsiaseltsi Matek tegevdirektorile Sven Matsile uue tehase avamise puhul üle Pärnu linna lipu.
Pärnu meer Toomas Kivimägi andis eile aktsiaseltsi Matek tegevdirektorile Sven Matsile uue tehase avamise puhul üle Pärnu linna lipu. Foto: Urmas Luik

Eesti vanim puitkarkassil elementmajade tootja AS Matek avas eile Pärnus oma uue tehase, mis lubab ettevõttel tootmismahte kahekordistada ja luua lähiaastail juurde poolsada töökohta.

Seni Savi tänaval Makroflexi ja Pärnu plaaditehase vahel rendipinnal toimetanud Matekit ajendas Turba tänavale uut hoonet ehitama asjaolu, et eelmistes ruumides oli tootmise logistika ajale jalgu jäänud.

“Kuigi meie eelmine tehas rajati 24 aasta eest just puitelementide tootmiseks, on nii tooted kui tehnoloogia sedavõrd muutunud, et vanas tehases oli tootmise logistika juba ebaratsionaalne. Samuti tahame oma tootmismahte kolme aasta jooksul senisega võrreldes kahekordistada, olemasolevas tehases olnuks see võimatu. Rääkimata töötingimustest, mis uue tehasega kvaliteedis tugeva hüppe tegid,” rääkis perefirma AS Matek tegevdirektor Sven Mats.

Tehast hakati kavandama kaheksa aasta eest, kuid konservatiivse äri pooldajana eelistas ettevõte hoida riske madalana ja enne laenuraha kaasamist rasva ehk omakapitali koguda.

Matsi ütlust mööda mängisid tunamullu, kui tehase ehitamine lõplikult ära otsustati, olulist rolli kasvanud kindlustunne tuleviku suhtes, ehitushindade langus ja sobiva hinnaga kinnistu leidmine.

Eile avatud 3,5 miljonit eurot maksma läinud tehasest tuleb aastas 120 000 ruutmeetrit tasapinnalist ja 10 000ruutmeetrise põrandapinnaga ruumelementi.

Vastsesse tootmishoonesse tehtud investeering on 1988. aastal asutatud puitmajatootjale läbi aegade suurim.

Mateki viimaste aastate müügimahust on ligemale 95 protsenti moodustanud eksport. Sihtturgudele Norrasse ja Rootsi lähevad Pärnust kortermajade, lasteaedade ja koolide puitkonstruktsioonid. Samuti projekteeritakse, toodetakse ja ehitatakse siin eramuid.

Ettevõtte juhi kinnitusel on Matek Eestis ja lähiregioonis üsna unikaalne puitmajade valmistaja. Euroopas on puitmajade tootmine koondunud Soome, Rootsi, Saksamaale ja Eestisse ning tootjaid on sadu.

“Kuid neid, kes suudaks projekteerida, toota, püstitada eri sihtturgude normide, arhitektuuri ja soovide järgi kortermaju ja ühiskondlikke hooneid ning suhteliselt suures mahus, ei ole väga palju,” märkis Mats. “Selles nišis oleme Euroopas arvestatav tegija ja uus tehas annab meile hea võimaluse arendada Eesti eksporti ja pea ainsat kohalikku taastuvat toorainet väärtustada.”

Praegu on Matekil Pärnu tehases ja Tallinna kontoris palgal kokku sada töötajat. Kolmeaastases perspektiivis vajatakse Pärnus juurde 50 töötajat.

Ettevõtte mullune netokäive oli 5,2 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles