Pärnus heisati riigilipp koorilaulu ja puhkpillimuusika saatel

Raavo Raadik
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohaletulnutele pidas kõne Pärnu linnapea Mart Viisitamm.
Kohaletulnutele pidas kõne Pärnu linnapea Mart Viisitamm. Foto: Erakogu

Vabariigi 91. sünnipäeva puhul heisati Pärnus trikoloor koorilaulu ja puhkpillimuusika saatel, kohaletulnuid õnnitles linnapea Mart Viisitamm, Pärnumaa skautide-gaidide malevgi sai juurde uusi liikmeid.


Inimesi hakkas täna Endla Teatri rõdu monumendi juurde kogunema juba enne kella seitset, lipuheiskamiseks päikesetõusul võis kokku lugeda juba sadakond pealtvaatajat.



Pidulikkust rõhutasid veelgi kohaletulnud skaudid - gaidid, kellest kümmekond noorimat pidid täna andma vande. Vande, mille Pärnumaa noored skaudid - gaidid annavad traditisiooniliselt Vabariigi aastapäeval.



Koorilaulu ja puhkpillimuusika saatel heisati lipp täpselt päikesetõusul, hetke pühalikkust häirisid vaid mõned härrasmehed, kes ei pidanud vajalikuks hümni ajal pead paljastada. Sedavõrd tundelisemalt mõjusid lipuplatsil vanemad härrasmehed, kes vastikult niisket - külma ilma trotsides oma peakatted ära võtsid.



Tervitussõnavõtuga esines pärnakate ees linnapea Mart Viisitamm, kes lootis, et ka tulevikus, 91. aasta pärast on see väike, napilt miljoniline rahvas alles. Väikese naljatusena nimetas Viisitamm tõsiasja, et tegelikult on Pärnu olnud Vabariigi iseseisvuse väljakuulutamisel, ühtlasi ka aastapäeva tähistamisel alati sammukese Tallinnast ees. "Vabariik kuulutati esimesena välja Pärnus ja ka rahvuslipp heisatakse Iseseisvuspäeval Pärnus alati varem, kui Tallinnas," ütles Viisitamm.



Edasi andis linnapea sõnajärje üle juba  Pärnumaa Skautide  ja Gaidide maleva juhile Tarmo Oidekivile.



Oidekivi õnnitles kõiki kohaletulnuid Vabariigi sünnipäeva puhul, erilisi tervitussõnu leidis ta aga noortele skautidele - gaididele, kes Vabariigi aastapäeval andsid esmakordselt oma hundu või siis hellakese vande. Tõesti, oli tore vaadata särasilmseid noori, kes külma ja varajast ärkamist trotsides olid vanemate käevangus tulnud nende jaoks nii tähtsal päeval Pärnu kesklinna. Vande andmise pidulikkust rõhutasid veelgi vanemad skaudid-gaidid, nii mõnigi skaut juba kahemeetrine, kuid siiski alati valmis oma nooremaid sõpru nõu ja jõuga toetama.



Skautide-gaidide maleva lipu ees anti vanne. Selle vande pühalikkust kinnitasid 40 skauti - gaidi Pärnust, Sindist,  Saarde vallast ja kaugemaltki. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles