10 000 kodu saab tänavu ülikiire interneti

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elioni töötajad Alo Riismandel ja Agmo Parv näitavad ettevõtte Kaubamajaka esinduses, mida eKodu võimaldab.
Elioni töötajad Alo Riismandel ja Agmo Parv näitavad ettevõtte Kaubamajaka esinduses, mida eKodu võimaldab. Foto: Teet Roosaar

Elion on Pärnus ülikiire interneti võrku ühendanud 8740 korterit, kus on võimalik kasutada kiirusega kuni 100 megabitti sekundis internetti, aasta lõpuks täieneb ülikiire internetiga varustatud kodude arv veel 1200 korteri võrra.

Paljud kodud kasutavad kuni viie megabitise allalaadimiskiirusega internetiühendust, mis jõuab tuppa vaskkaablit pidi. Sellest võib jääda väheks, kui eri tubades töötatakse mitme sülearvutiga ja laps alustab näiteks suuremahulise faili allatõmbamist. Internetikiirust aeglustavad ka seinad, mis sülearvutit ruuterist eraldavad.

Suured failid liiguvad kiiremini

Elioni ülikiire internet jõuab koju valguskaablis, mille ettevõte seadmeteni toob.

Lääne regiooni korrus- ja ärimajade projektijuhi Alo Riismandeli teatel paigaldatakse valguskaablid trepikodades selleks ette nähtud šahtidesse ja ainult hädavajadusel pannakse need seina peale. Paljude trepikodade seinad on eri kaableid täis ja nende üldpilt muutub järjest näotumaks.

Ülikiire internet on vajalik eeskätt veebimängude mängimiseks ja suuremahuliste failide allalaadimiseks.

“Nii mõnigi laps on öelnud, et pärast seda, kui nende koju 100 megabitti pandi, on nad mängudes võitmatud,” lausus Elioni võrgu ja teeninduse talituse Lääne regiooni juht Agmo Parv. Ühtlasi kasvab pidevalt videote vaatamine internetis ja sujuvaks vaatamiseks on ülikiire internet hädavajalik.

Peale faili allalaadija internetikiiruse sõltub andmete kohalejõudmine saatja serveri internetikiirusest. “Kui see server võimaldab, saab suurema faili 100megabitise kiiruse juures kiiremini oma arvutisse,” selgitas Riismandel.

Parve jutu järgi on valguskaablivõrk töökindlam ja rahuldab kasutajate internetivajadused aastategi pärast. Kaablit ei kimbuta äike ja rikkeid esineb harvem.

Parve ütles, et internetiteenused muutuvad järjest mahukamaks, nüüdisaegsete ühenduste väljaehitamise kõrval pöörab Elion palju tähelepanu sisuteenustele.

NutiTVs on võimalik telesaateid salvestada, kordussaateid vaadata, pildialbumeid üles laadida. Pildialbumi mälumaht on üks gigabait, Parve jutu järgi pole tal piltide äramahutamisega probleeme olnud.

Korraga kaheksa televiisorit

Koos täiskasvanutele mõeldud kanalitega näitab Elion HD-formaadis üheksat telekanalit. Ülikiire internetiühendus võimaldab kodus korraga vaadata kaheksat televiisorit, üks telekanal kasutab andmesidest neli kuni kaheksa megabitti. Digitelevisiooni kojutoomine eeldab vähemalt 12megabitist andmesidet.

Pärnus alustati uue põlvkonna võrgu ehitamist 2010. aasta kevadel. Suuremad ehitustööd kestsid eelmise aasta sügiseni, kevadel otsustas Elion ehitust jätkata. Praegu on valguskaabliga 160 kortermaja, 40 varustatakse aasta lõpuks.

Riismandeli sõnade järgi pannakse valguskaabel üldjuhul üle 12 korteriga majadesse, kuid ettevõte on teinud kaheksa korteriga majugi. Kuna mõnikord on raske äriregistri andmete põhjal korteriühistu juhatusega kontakti saada, soovitasid Riismandel ja Parv ülikiirest internetist huvitatud majade juhatuse esimeestel ettevõttega ise ühendust võtta.

Valguskaablitega varustatud majad on linnas laiali: Saugas, Räämal, Mais, ranna rajoonis. Kes tahab vaadata, kas tema maja on ülikiire internetiga ühendatud, saab seda teha Elioni kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles