Ohutuspäev pakkus põnevaid elamusi igale maitsele

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vetelpäästjate demoesinemisel anti abi Vallikraavi “kukkunud” hädalisele.
Vetelpäästjate demoesinemisel anti abi Vallikraavi “kukkunud” hädalisele. Foto: Ants Liigus

Laupäeval Pärnus Vallikääru aasal kõlanud Tallinna tuletõrjeühingu puhkpilliorkestri helid meelitasid ohutuspäevale arvukalt huvilisi, kes said meelde tuletada, kuidas võimalikult riskivaba elu elada ja õnnetuste puhul abi anda.

Palju elevust tekitas läbi linna kurseerinud päästemasinate rongkäik, kus moodsa varustuse kõrval sai näha kaht uunikumautot Raplamaalt. Fotokaameratega uudistama tulnutele kujunesid vanad päästeautod kohustuslikuks pildistamisobjektiks.

Põnevuse kruvis üles narkokoera esinemine, kes pidi publiku hulgast üles leidma keelatud ainete omaniku.

Ohutuspäevale tulnud võisid kergemalt hingata, kui treenitud teenistuskoer rahva hulgas jalutades „puhaste“ külaliste vastu huvi üles ei näidanud, kuid taskud mõnuaineid täis toppinud „pahalase“ eksimatult kindlaks tegi ja korrakaitsjatele kätte juhatas.

Vaatemänguline oli märulipolitsei etteaste, kus mässumeelsed märatsejad karmilt, kuid kindlalt tsirkusekarudest taltsamaks muudeti.

Aide autokool näitas huvilistele, kui suur jõud on autos turvapadjal, mis liiklusõnnetuse puhul meid kaitsma peaks. Lahtise turvavööga ei tahaks avanenud turvapadjaga pärast laupäevast näitlikustamist kokku põrgata vist ükski ohutuspäeva külaline: autorehvi paiskas selline padi kümmekonna meetri kaugusele.

Pommigrupp oli Vallikääru aasale kaasa võtnud pommiroboti, mis näitas, kuidas raadio teel juhitav abimees aitab lõhkeseadeldisi ohutuks teha.

Pärnu lahe merepäästeselts ja turvafirma G4S demonstreerisid vetelpäästeaktsiooni vallikraavi kukkunud hädalisega.

Päästjate käe all sai iga soovija proovida tule kustutamist kustuti ja tekiga. Just tekk on ainuõige kustutusvahend, kui põlema juhtub minema rasv või õli.

Vallikääru aasale oli Haapsalust toimetatud Lääne päästekeskuse olmekonteiner, mis sõidutatakse kohale suuremate ja aeganõudvate õnnetuste likvideerimiseks.

Ohutuspäevaks oli väikese maja mõõtu konteiner kohandatud muuseumiks, kus sai uudistada kunagi kasutusel olnud päästevarustust. Välja oli pandud näiteks eelmise sajandi 80. aastatest pärit suitsuandurid ja 40ndate ohutusteemalised propagandaplakatid, aga ka korstnapühkija töövahendid ja küttekollete maketid.

Väiksematele külalistele pakkus palju rõõmu ja elevust batuut, millele pääses ohutusalastele küsimustele õige vastuse andmise järel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles