Silver Sepas peituvad fantasist ja trubaduur

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Sepp teeb muusikat fantaasiapillidel, näiteks võrguhargist valmistatud naelapillil.
Silver Sepp teeb muusikat fantaasiapillidel, näiteks võrguhargist valmistatud naelapillil. Foto: Viljar Soomre

Treimani kodukandipäevadel koos luuletaja Kristiina Ehiniga esinenud muusik Silver Sepp esitles oma fantaasiapille, millest mitu on inspireeritud Treimani taluõuest leitud esemetest.

Idee ootamatutest asjadest muusikariistu teha tuli umbes seitse aastat tagasi, kui Seppa kutsuti ansambli RO:TORO trummariks tingimusel, et trummid ei oleks tavalised.

„Hakkasin taluõuest otsima ja leidsin saunast pesukausid,“ räägib muusik. Kausid moodustavad vee abil trummikomplekti, millel Sepp RO:TOROga juba 2004. aastast lugusid mängib. Kausitrummidele järgnes rattapill, mis tegelikult kujutab endast jalgratta esiratast. Alguses mängis muusik seda keerleva kandlena, nüüd ka poognaga nagu viiulit.

Omaette rühma moodustavad viled, mis on valmistatud igat sorti torudest. Reede õhtul näitas Sepp, kuidas tavalise elektrikaabli peitmise toru õhus keerutamisel saab sellega matkida täpselt luigelendu meenutavat heli.

Muusiku autogi moodustab ühe suure vile. „Juhtus nii, et auto summutisse tuli auk, mis kiiruse kasvamisel järjest kõrgemat heli tekitas,“ rääkis mees. Kahjuks summutivile kaua vastu ei pidanud ja lõpuks kukkus auto alt ära. Nüüd on muusiku auto katusel kolm toru, mis kiiruse muutmisel heli tekitavad. „Kui pimedas maanteel sellist huilgavat häält kuulete, siis võib arvata, et mina lähenen,“ naeris Sepp.

Peale selle mängib muusik eri naelapillidel. Esimese sellise pilli valmistas mees harilikust tammepakust, mille sisse ta pikki naelu lõi. Siis hakkas ta oma pilli arendama ja häälestama. Tulemuseks kodutalust leitud kalurite võrguhark, millesse muusik naelad lõi, ära häälestas ja millel ta viiulipoognate ja nuiade abil palasid esitab.

Fantaasiapillide kõrval mängib mees „päris“ instrumente: peamiselt kitarri, aga ansambliga Bombillaz mandoliini ja klarnetitki. „Olen ühest küljest fantasist ja teisest küljest trubaduur,“ iseloomustas muusik end.

Kausitrumme mängib Sepp RO:TOROs ja naelapilli Bombillazes, kuid enamjaolt on muusikariistad mõeldud eelkõige soolokontsertideks. “Minu eesmärk on anda fantaasiapillidele hing, ma ei mängi neid efekti või hääle pärast, vaid tahan, et pillid oleksid tõeliselt hingestatud,“ rääkis Sepp. Põnevaid mänguriistu kuuleb ka tema järgmisel kevadel ilmuvalt sooloplaadilt.

Fantaasiapillide, eelkõige kausitrummidega on Sepp koos RO:TOROga esinenud nii Põhja- ja Lõuna-Ameerikas kui Euroopa eri paigus.

Välismaale esinema minnes tuleb aga arvestada sellega, et bändivarustuse transportimine on kallis. Nii vormistas Sepp oma kaasavõetud pesukausid ja esiratta ükskord hoopis kalastamisvarustusena, kuna nii on odavam. „Kui piiril küsiti, kuidas nende asjadega kala püütakse, rääkisin, et see on traditsiooniline Eesti kalapüügiviis: paned ratta vees keerlema ja kui kodarad kala üles viskavad, püüad ta kaussi kinni. Selle peale soovis ametnik mulle edu,“ muigas Sepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles