Reiu sillalt paistab jõe suunas kulgev kiviaja teeots

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse kiviaja küla põllukiviteed ehitavad Aleksander Belonogov (vasakul) ja Aimar Koni ütlesid, et osa kividest toodi Raplamaalt, kuna Pärnu kandis polnud.
Paikuse kiviaja küla põllukiviteed ehitavad Aleksander Belonogov (vasakul) ja Aimar Koni ütlesid, et osa kividest toodi Raplamaalt, kuna Pärnu kandis polnud. Foto: Ants Liigus

Reiu sillalt Pärnu jõe poole vaadetes on näha, kuidas seal sõelub tööajal väike traktor ja meistrimehed laovad maakividest laia teerada, mis esmapilgul näib suunduvat ei kuhugi või otse jõkke.

“Mida sinna ehitatakse?” küsivad need, kes pole kuulnud, et Paikuse vald ja MTÜ Paikuse Loometegevuse Keskus on võtnud ette rajada vanale jõeäärsele asulakohale kiviaegse küla teemapargi. Lõplikult saab see valmis tuleval aastal, kuid suur osa tööst tehakse tänavu, teemapargi rajamise esimeses etapis.

“Tänavu teeme valmis teemapargi juurdepääsuteed, paigaldame teabetahvlid selgitavate tekstidega, mis kajastavad kiviaja elu-olu,” rääkis projektijuht Maive Riismandel. “Teemapargi ala valgustatakse ja jõekaldasse ehitatakse kaks lautrit paatide kinnitamiseks, kuhu samuti viib jalgrada. Rajatakse lõkkeplats.”

Riismandel selgitas, et töö on kavandatud kahte etappi.

Meelitavad Pärnu Paikusele

Teemapargi rajamise teises etapis ehitatakse alale kaks kiviajale kohast onni ja kindlustatakse jõekallas pargialal.

Teemapargi alaks on valitud koht, kust arheoloogiaekspeditsioon 2000. aastal avastas ligikaudu 11 000 aasta taguseid inimasustuse jälgi.

“Seega on just selles paigas kunagi aastatuhandete eest inimesed elanud ja tegutsenud,” ütles Riismandel, lisades, et päris teaduslikku tõestust, et Reiu ja Pärnu jõe suudmealal elasid inimesed juba 11 000 aasta tagasi, veel pole, kuid tuhandete aastate taguse muistse asulakohaga on seal tegu küll.

Teemapargi ala, 2,7 hektarit jõeäärset maad, kuulub riigile, millele riigimetsa majandamise keskus (RMK) seadis Paikuse vallavalitsuse kasuks 15aastase hoonestusõiguse.

Riismandel rääkis, et tulevane teemapark ei jää asjaks iseeneses, vaid see seotakse Reiu vabaõhulavaga, kuhu samuti rajatakse midagi kiviajale omast.

“Et Paikuse vald on SA Endla Teater üks omanikest ja Endla teatrile on antud kasutada Paikusel Reiu vabaõhulava, hakkab kiviaja teemapargiski sündima midagi koos teatriga,” lubas Riismandel. “Oleme seadnud loosungi: meelitame Pärnu Paikusele!”

Tunnel silla alt läbi

Reiu jõesuudmest natuke maad ülesvoolu asuva vabaõhulava paremaks sidumiseks tulevase teemapargiga on sündinud idee kaevata Reiu silla Paikuse poolsesse muldkehasse tunnel, et inimesed saaksid maanteele minemata liikuda jalgsi vabaõhulava juurest teemaparki Pärnu jõe kaldale ja sealt tagasi.

“Põnev mõte ja loodan, et see saab teoks,” ütles Riismandel.

Tulevases teemapargis on muuhulgas kavas hakata õpetama kammkeraamika põletamist.

Kiviaja küla rajatakse põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) ning Euroopa Liidu raha toel, omafinantseeringu katab Paikuse vald.

Tulevasest teemapargist on valmis sadakond meetrit maakividest laotud jalgteed ja käänuline hakkpuiduga sillutatud jalgrada läbi jõeäärse metsa kiviaja inimeste laagripaika. Laagripaigas on püsti elektripostid ja kaablid veetud.

Veel tänavu ootavad paigaldamist maasse kaevatavad kohtvalgustid jalgradade ääres ja teabetahvlid, istumiskohad jalgade puhkamiseks, lautrid ja kividest laotud kolle laagriplatsil.

“Esimeses ehitusetapis kavandatu saame valmis augustikuus, edasine sõltub sellest, kuidas meil õnnestub teemapargi arendusprojektidele raha saada,” selgitas Riismandel. Ta lisas, et teemapark avatakse sel aastal, kuigi küla loodetav tõmbenumber – kaks kiviaegset onni – ei kerki ilmselt enne tulevat aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles