Pärnu vangla värav taasavaneb üheks päevaks

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõõmukest värsket õhku pidid vangid sisse ahmima nn jalutuskambris läbi trellitatud lae.
Sõõmukest värsket õhku pidid vangid sisse ahmima nn jalutuskambris läbi trellitatud lae. Foto: Urmas Taul

Üle viie aasta avanevad taas Pärnu vangla massiivsed väravad. Kõigi ees, kes tahavad nautida vanglamüüride vahel etendatavat teatrikunsti ja heita pilk hoonetele, mille kohal kõrgub ikka veel läinud aegade ja kantud karistuste trööstitu vari.

Seda järgmise nädala reedel, mil Pärnu rahvusvahelise teatrifestivali „Monomaffia“ kõrvalprogramm „Trelliteater“ toob vangla pisikese kino- ja taidlussaali lavalaudadele neli etendust. Neile, kes piletihinnale euro juurde maksavad, korraldatakse aga vangla viimase direktori Rain Annusvere juhtimisel ekskursioon läbi vangla ajaloo ja ehitiste, mis nüüd hakkavad juba pealetungivale loodusele alla vanduma.

Kaardimäng jäi pooleli

“Siis on see vangla avatud ja pärast seda jälle ilmselt päris pikaks ajaks suletud,” tuleks inimestel „Trelliteatrit“ vedava, „Monotmaffia“ festivali OFF programmi juhi Barbara Lehtna sõnul kasutada võimalust nautida teatrikunsti sedavõrd eksootilises kohas.

“See on tõsiselt lahe kogemus: kongides on alles voodid, menüüd seinte peal, vanglariietus,” on nüüd nädalapäevad vanglas ettevalmistustöid teinud Lehtna sealsed hooned oma silmaga üle vaadanud ja luuaga puhtaks löönud, nii palju kui vaja. “Et inimesed ennast ära ei lõhuks, klaasikillud vähemalt eest ära. Aga siin on väga palju sellist sodi ka, mida annab dekoratsioonideks kasutada.”

Nii näiteks sai plastist mannekeen selga vangivalvuri vormikuue ja pähe kõrvikmütsi. Ent seal, kus võimalik, katsuvad kultuuriinimesed jätta kõik ikkagi nii, nagu see väljakolimise järel jäi. Näiteks lebavad ühe kambri laual ikka veel isevalmistatud mängukaardid, otsekui oleks partii vaid korraks katkestatud.

Mõte ellu viia teatrifestivali kõrvalprogramm põnevamas kohas, kui seda on Endla teater, sündis korralduskomiteel juba talvel, kui mindi vanglat haldava Riigi Kinnisvara ASi Pärnu kontorisse selle tarvis luba nõutama. Saadigi. “Seal on imearmsad inimesed, kes olid meid igati nõus aitama,” rõõmustas Lehtna.

Riigi Kinnisvara ASi halduri Retti Laose sõnul on ju nendegi huvides leida kompleksile mingisugust kasutust, kuni ei ole leitud sellele uusi omanikke.

Harukordne võimalus

Ent kas Pärnu vanglast võikski saada alternatiivkultuuri keskus? Riigi Kinnisvara ASi müügijuhi Märt Mäe ütlust mööda see nii siiski ei ole – vähemalt mitte seni, kuni vanglahooned on riigi omanduses.

“Niikaua, kui ta meie käes on, saab seal teha mõne ürituse, aga põhimõtteliselt on ta ikkagi müügiobjekt,” jääb reedel toimuv ettevõtmine 242 864 euro eest müügis olevas kompleksis Mäe kinnitusel siiski pigem erandiks kui uueks funktsiooniks.

Mis etendustesse puutub, siis need sobivad Lehtna jutu järgi oma mängulaadi, energia ja ekspressiivsuse poolest ideaalselt vangla pisut rõhuvasse, ent seda innukamalt vabaduse poole pürgivasse õhustikku. Iseäranis surmamõistetute kambris oma lõppu ootava mehe hingepiinu avav tükk “2 nädalat”.

Lehtnale hakanud meeldima ka idee pakkuda vangla eksasukatele, kes võib-olla tahaksid müüride vahele vanu halbu aegu meenutama tulla, etenduse ja ekskursiooni piletit poole hinnaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles