Röövpüüdjatelt konfiskeeriti ligi viis kilomeetrit nakkevõrkusid

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalavõrgud.
Kalavõrgud. Foto: Toomas Huik / Postimees

Politsei- ja piirivalveameti ning keskkonnainspektsiooni ühisoperatsiooni käigus eemaldati Liivi lahel ja Kihnu saare ümbruses püügist nõuetele mittevastavad nakkevõrgud, mille kogupikkuseks mõõdeti 4,7 kilomeetrit.

Möödunud reedel toimunud ühisoperatsiooni tulemusena avastati Liivi lahel ja Kihnu saare ümbruses 57 nõuetele mittevastavat nakkevõrku, mis olid nõuetekohaselt tähistamata ja millel olid lubatust väiksemad võrgusilmad. Võrgud eemaldati ja viidi keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni hoiule, teatas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Heiko Leesment.

Lääne prefektuuri piiriturvalisuse talituse vanempiiriametniku Tõnis Leinarti sõnul on nõuetele mittevastavate ja nõuetekohaselt tähistamata püügivahendite kasutamine teatud piirkondades tõsine probleem.

„Ajalooliselt on Kihnu ümbrus ja Liivi laht tuntud oma heade kalasaakide poolest, sest kala tuleb sealsesse madalasse rannikumerre kudema ja seda röövpüüdjad ära kasutavadki. Kuigi keskkonnatingimuste muutumisest tulenevalt saab viimasel ajal rääkida kala saagikuse vähenemisest, ei saa mööda vaadata faktist, et lubatust väiksemate võrgusilmadega võrkude ehk rahvakeeli hiinakate kasutamine mõjutab oluliselt iga järgneva aasta saagikust,“ sõnas ta.

Leinart lisas, et ebaseaduslike ja nõuetele mittevastavate püügivahendite eemaldamine veekogudest on kahtlemata üks prioriteetidest, millele Lääne prefektuuri piirivalvebüroo koostöös keskkonnainspektsiooni Lääne regiooniga edaspidigi plaanib tõsiselt tähelepanu pöörata.

Sama kinnitab keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni peainspektor-nõunik Enn Keeman. „Ebaseaduslikult püügile pandud võrgud, sealhulgas lubatust väiksema silmasuurusega võrgud on kahjuks probleem, millega inspektorid igapäevase järelevalve käigus väga tihti kokku puutuvad,“ sõnas ta.

Käesoleval aastal on politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuuri ja keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni koostöös toimunud kuus ühisoperatsiooni, neist vaid ühel korral rikkumisi ei tuvastatud. 29. märtsil eemaldati analoogse ühisoperatsiooni käigus püügist 39 nakkevõrku.

Esimesel poolaastal avastati üle Eesti 659 korral selgusetu kuuluvusega ja nõuetele mittevastavaid püügivahendeid, sealhulgas Pärnumaal 57 korral.

Nõuetele mittevastavate püügivahendite kasutamine on seadusega keelatud ja põhjustab keskkonnale korvamatut kahju, sest alamõõduliste noorkalade väljapüüdmisega vähenevad meie napid kalavarud veelgi. Samuti jäävad nõuetekohaselt tähistamata võrgud märkamatuks väikelaevadele, mis võrkudesse takerduvad. Seega võivad võrgud  inimestelegi ohtlikuks muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles