Kahe silla jooksul koheldakse naisi ja mehi ebavõrdselt?

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jaansoni Kahe silla jooksu parim naine oli tänavu Jekaterina Patjuk, kes lõpetas üldarvestuses 25. kohal.
Jüri Jaansoni Kahe silla jooksu parim naine oli tänavu Jekaterina Patjuk, kes lõpetas üldarvestuses 25. kohal. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Sotsiaalministeeriumi soolise võrdõiguslikkuse osakonna peaspetsialist Lee Maripuu ja Kerttu Maripuu on Kahe Silla klubi Facebooki leheküljel tõstatanud küsimuse: miks koheldakse mehi ja naisi Jüri Jaansoni kahe silla jooksul ebavõrdselt – võistluse juhendi järgi on soo põhjal nähtud ette eri suurusega auhinnaraha.

Võistluste juhendi järgi on parimale mehele ette nähtud 800eurone preemia ja jooksujalanõud, naiste parimale lubatakse aga 300 eurot ja jooksujalatseid. Seega juhendist lähtudes saaks jooksu üldvõitjaks tulnud naine väiksema auhinna kui tema järel lõpetanud parim mees. Stardimaks on juhendi järgi kõigile võrdne.

Jooksu ühe korraldaja Vahur Mäe sõnade kohaselt puudub auhinnaraha ja osalustasu vahel seos. „Seeõttu puuduvad parimagi tahtmise juures võimalused otsida diskrimineerimise tonti sootunnuste põhjal,“ leiab Mäe küsimusele vastates. „Suuremad preemiad on toetajate ja korraldava klubi otsusel välja käidud üldesikolmikule, aga sinna naistel asja pole.“

Mäe ütlust mööda võiks eelnevalt paika pandud reeglistikku elevust tuua vaid maailma ühe parima pikamaajooksja Paula Radcliffe'i Pärnusse tulek.

Lee Maripuu arvates ei ole küsimus selles, et paberil näeks asi korrektne välja, vaid et korraldajad ei kohtleks jooksust osavõtjaid sisuliselt ebavõrdselt ja ilma igasuguse lugupidamiseta. „Kõik, kes vähegi on sporti jälginud, on märganud, et naised ja mehed võistlevad üldiselt eraldi klassides, sest nende füüsilised võimed on erinevad,“ kirjutab Maripuu Mäele vastuseks. „Ütlete ju isegi, et naistel üldarvestuses tippu asja ei ole. Kui te kohtlete aga ebavõrdsete eeldustega inimesi võrdselt, võib tagajärjeks olla ebavõrdsus. Seega tähendaks antud olukorras naiste ja meeste võrdne kohtlemine seda, kui te arvestaksite nende saavutusi eraldi klassides ning naiste ja meeste auhinnarahad oleksid eraldi klassides võrdsed. Hetkel on tegemist diskrimineerimisega.“

Mäe lisab Kahe Silla klubi Facebooki lehel toimuvas arutelus, et lõpliku otsuse auhinnapoliitika osas teeb korralduskomitee, mis ei välista seda, et igal aastal see otsus ümber vaadatakse.

Arutelu võimalikust soolisest diskrimineerimisest Jüri Jaansoni kahe silla jooksul saab lugeda jooksu korraldajate Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles