Kodaniku don Quijotelik võitlus puhuritega

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed sügisekuulutajad: vaevalt jõuavad lehed puude otsast langeda, kui juba on puhurid kohal.
Esimesed sügisekuulutajad: vaevalt jõuavad lehed puude otsast langeda, kui juba on puhurid kohal. Foto: Ants Liigus

Pärnus Koidula pargi lähedal elav Andri Arula on aastaid püüdnud linnavalitsust veenda, et puhurid, millega tänavatel suvel tolmu ja sügisel lehti üles keerutatakse, ei ole just kõige inimsõbralikumad. Paraku varjutab puhurite kõrvulukustav jõrin mureliku linnakodaniku hääle.

“Nagu katkise summutiga roller lärmaks akna taga,” kurtis Arula, kes tihtipeale on pidanud ärkama pargis käima tõmmatud puhuri lärmi peale. Selleks, et järgmised tund–poolteist kuulata heli, mis on liialt vali, et seda saaks ignoreerida.

Küll näib Arulale, et linnavalitsus ignoreerib teda. Miks muidu pole alates 2009. aastast, kui ta kaasas võitlusesse puhtama ja vaiksema keskkonna eest ka õiguskantsler Indrek Tederi, midagi muutunud.

Turiste ei häiri

Ehkki, nagu toonane linnapea Mart Viisitamm linnavalitsuse nimel õiguskantslerile lubas, arvestab Pärnu linnavalitsus tulevaste heakorratööde tellimiseks korraldatavatel riigihangetel kindlasti Tederi antud soovitusi hea halduse tava järgimise suhtes.

“Riigihanke dokumentidesse ning samuti töövõtjaga sõlmitavasse hankelepingusse kirjutame nõuded, mis vähendaksid töödel tekkivat müra (eriti väljaspool tööaega) ja teisi kahjulikke keskkonnamõjusid, seda eelkõige nõudega kasutada võimalikult vähe sisepõlemismootoriga müratekitavaid seadmeid,” vastas Viisitamm õiguskantslerile, lubades vajadusel teha koostööd tervisekaitseinspektsiooniga.

Kui palju täpselt on “võimalikult vähe sisepõlemismootoriga seadmeid”, pole teada, ent Arula hinnangul on neid meie tänavatel veel liiga palju. “Mis kuurortlinnaks me ennast pidada saame, kui linnakülalised peavad hommikul ärkama sellise lärmi peale?” küsis Arula, kelle arvamust mööda ei sobi undavad ja tolmavad masinad kuurordi kontseptsiooniga kuidagi kokku.

Ent äkki pingutab Arula kõigi turistide nimel rääkides pisut üle? Nii Koidula pargi kõrval asuva Victoria hotelli kui Vanapargi serval kõrguva hotell Pärnu administraatorid väitsid, et nende kõrvu ei ole jõudnud ühegi kliendi kaebust selle kohta, et puhurid neid ühel või teisel moel häiriksid.

Peab ära kannatama

Arula murekirjadele vastates selgitas linnaaednik Piret Unn, et puhurid teevadki oma tööd hommikul vara, et inimesi võimalikult vähe häirida. “Kui keset päeva selliseid töid teha, siis on rahvast palju: turiste, liiklejaid ja jalakäijaid, palun see ära kannatada ja mõelda, et selline aeg on kõige valutum,” katsus Unn selgitada, mõistes täielikult, et puhuriga tolmukeerutamine ei ole silmale hea vaadata ja ärritab kõrvu.

“Mulle isiklikult ei meeldi akna all hommikune vali busside mürin, mis ei lase rahulikult vaikuses tõusta, ega sellepärast saa me liiklust kinni panna,” lisas Unn, kelle sõnade kohaselt tuleb siiski leida halbadest variantidest parim.

Ent miks mitte kasutada puhurite asemel, mis nii mõneski maailma linnas oma õhusaaste ja lärmi pärast keelatud, mingeid alternatiive, millele Arula oma linnavalitsusse saadetud kirjades tähelepanu juhtis?

Unn vastas Arulale, et linnavalitsuski on teadlik uutest, keskkonnasõbralikumatest tänavapuhastusmasinatest.

“Aga kui tagataskust pole kohe küllalt suuri summasid võtta vastavate uhkete ja heade masinate tarvis, siis on see ainult meie ilus unistus seniks, kuni avaneb võimalus neid soetada,” nentis linnaaednik. Lisades, et sel aastal peame veel endistviisi läbi ajama lootuses, et elu läheb paremaks ja linnale teenust pakkuvad ettevõtted suudavad endale muretseda need toredad, vaiksed ja ilusad masinad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles