Sadamakaile kerkib lumest imedemaa

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumelinn Pärnu Vallikäärus eelmisel talvel.
Lumelinn Pärnu Vallikäärus eelmisel talvel. Foto: Ants Liigus

Kujutage ette lumest linna, kust leiab liumäed ja seiklusraja, sajakohalise restorani ja vabaõhulava, jääskulptuuride galerii ja täismõõtmetes jäähokiväljaku – sellist talveparki plaanivad jääfestivali korraldajad veebruaris Pärnu sadamakaile.

“Kolime jääfestivali uuel aastal Vallikäärust sadamakaile, sest Vallikäärus oli keeruline kunstlund toota,” põhjendas talvise suursündmuse üldjuht Piret Hallik-Sass. “Vallikäär on muinsuskaitse all, seal tuleb arvestada lund tehes nii puude kui valgustitega, mis takistavad suurte lumemasside tootmist. Pidime rentima kallimad seadmed, et vastata nõuetele.”

Nii valisid jääfestivali korraldajad tänavu sündmuse uueks keskuseks kesklinna sadamakai, kuhu kavatsetakse veebruari keskpaigaks toota lumekahuritega niipalju kunstlund, et avada seal 1,5 nädalaks korralik reljeefne talvepark.

“Uue asukoha juures oli meie jaoks oluline, et see oleks Kesklinna sillalt vaadeldav ja oleks võimalik toota suurtes massides lund atraktsioonide ehitamiseks,” lisas Hallik-Sass. “See eeldab suuremate lumekahurite kasutamist, mis teevad küll suuremat müra kui tänavu kasutatud. Loodan, et linnaelanikud on mõistvad ja lumekahurite müra ei ole nende jaoks ülemäära häiriv. Tahame alustada lume tootmisega võimalikult aegsasti.”

Korraldaja teatel on festivali kava võrreldav tänavusega. Üritus algab valgus- ja tuleetendusega, iseseisvuspäeval toimub suursugune Eesti pidu, millel esineb Tõnis Mägi koos kooridega, ja tuleb suur lumelinna ehitamine, kuhu oodatakse osalejaid üle Eesti.

 “Meil on tänavugi abiks Pärnu arhitektid, kes aitavad talvepargi kujundada. Jääarhitektuuri workshop’i veavad taaskord Üllar Kallau ja Rait Pärg,” kinnitas Hallik-Sass. “Uudne on kindlasti Andres Jakovlevi avatav restoran, kus vanemad võivad end soojendada, samal ajal kui lapsed lumelinnas lustivad. Samuti plaanime jääkino.”

Sportlikust poolest on festivalil kohal jäähokitiimid ja lumelinnas toimub Skandinaavia karikaetapp paintball’is. “Kui siiani jätkus tegevust nii lastele kui vanematele, siis paintball on mõeldud noortele, kelle jaoks ehk jääfestivalil tegevust nappis,” märkis Hallik-Sass.

Korraldaja loodab festivali ajaks küll ilusat talveilma, kuid on ka varuplaan.

“Külma ilma korral plaanime kasutada rohkem soojakuid, samuti soovime lume võimalikult varakult valmis saada, et mitte sooja ilma küüsi jääda,” selgitas Hallik-Sass. “Kõige hullem on meie jaoks vihm ja lörts, millega on väga keeruline jääväljakut hoida.”

16.-24. veebruarini toimuva jääfestivali eelarve on 152 540 eurot. Tänavu väisas üritust hinnanguliselt 20 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles