Kaja Kallas: Blogides mõtled mõtted selgemaks

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: PP

Vastab Kaja Kallas, riigikogu liige, majanduskomisjoni esimees.

Advokaat ja riigikogu liige, väikese poja ema Kaja Kallas kohtus kohvikus Supelsaksad BPW Pärnu klubi ettevõtlike naistega ja rääkis parlamendi tööst, julgustas sookaaslasi ennast teostama, osalema poliitikas.

Reformierakonda kuuluv Kallas on võtnud enda kanda riigikogu liikmete eetikakoodeksi koostamise ja peab blogi, väljendades päevakajalistel teemadel oma arvamust.

Kas blogimine on teile nagu kohustus või vajadus avaldada oma mõtteid suuremale publikule, kui Toompea istungite saalis on kuulajaid?

Mulle meeldib kirjutada, kirjutades sa mõtled mõtted selgemaks. Seletades, miks parlament on mingid otsused teinud. Tunnen, et kirjutan liiga vähe, sest tööd on palju.

Milline on tagasiside lugejatelt?

Kommentaare on täitsa palju. Ja on ka niimoodi, et võetakse mingeid lõike ja siis kas avaldatakse tekst täies ulatuses või võetakse lõike ja küsitakse kommentaare.

Kui kirjutan sisulistest asjadest, poliitilistest otsustest või teemadest ja kirjutan põhjalikult ehk pikalt, öeldakse, et seda vist väga palju ei jaksata lugeda. Aga kaks postitust on saanud väga palju lugejaid, neist üks oli valimistest ja teine lapseootusest.

Reformierakond keeb nagu kuumas katlas, “Silvergate” on muutunud käibesõnaks. Kuidas teie kui erakonna liige toimuvasse suhtute?

See kõik on tõesti keeruline, mis on Meikariga seoses toimunud. Need arutelud, mis meil erakonna sees on, pole kerged.

Võib ju öelda, et juriidiliselt on sellel asjal kriips all. See on õigusriigile kohane, et kui prokuratuur leiab, et süüdistus ei pea vett, inimesi ei solgutata. Ma olen süütuse presumptsiooni paadunud austaja. Igal juhul: kui ei ole süüdimõistvat kohtuotsust, ei tohi kedagi süüdi olevana käsitleda.

Aga poliitilist lahendust sellele asjale ei ole ja see on minu arvates probleem. Seda lahendust tuleks otsida. Reformierakond on teinud väga palju häid asju, aga see saab kuidagi nagu unustatud ja sa ei saa midagi algatada või tõsiselt võetava algatusega välja tulla, sest kohe öeldaks: ahaa, nüüd tahate tähelepanu teemalt kõrvale juhtida. Kogu tegevus on halvatud ja sellele tuleb leida poliitiline lahendus.

Pöörame jutuga tagasi naiste juurde, kes on juba ettevõtjad, loonud töökohti. Milline on teie sõnum neile siinsel kohtumisel?

Mul on kaks sõnumit. Üks on see, et kui olin advokaat ja ekspert, ei tundnud ma kordagi, et klient tegi vahet: mehed ja naised. Klient tuli nõu saama ja nõuandel ei olnud sugu. Aga riigikogus tunnen küll seda, et poliitikas on liiga vähe naisi, et probleemide lahendamise viis on väga maskuliinne, teemad on väga maskuliinsed. Ma ütleks küll, et väga oleks vaja, et naised ühiskonna elus senisest rohkem kaasa lööksid, et naiste häält oleks rohkem kuulda.

Ja teine pool on see, et isegi kui me poliitikas kaasa ei löö ja võib-olla rohkem sõna ei võta, peaksime naiste enesekindlust kasvatama. Mõtlen, et tööandjana, kui naised ise näevad, et naised küsivad vähem, peaks ütlema: kuulge, te olete rohkem väärt.

Millised teemad on parlamendi majanduskomisjonis päevakorral?

Kuum teema on meresõiduohutuse seaduse muutmine, sellega tahab majandusministeerium muuta veeteede tasusid. Teine oluline teema on elektrituruseaduse muutmine, millega on plaanis vähendada taastuvenergiatoetusi elektritootjatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles