Kevadine tindipidu hakkab otsa saama

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalurid tinti püüdmas.
Kalurid tinti püüdmas. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Kevadine kudeva meritindi püügihooaeg tõotab otsa saada koos päikesega, mis sel nädalal on hakanud Pärnu lahe merejääd armutult sulatama, nii et Valgerannast kaugem vesi on Lindini jäävaba.


Kuid lahesopis on jää alles ja kudemisajal päikesepelglik meritint on kogunenud seal veel kevadet trotsiva jääkaane alla parvedena rahu otsima.

Rahu neile ometi ei anta, sest rannakalurid on oma mõrdadega kalaparvede järel jääle tulnud ning toovad püünistesse sattunud kalakesi tonnide viisi kaldale, nagu seda on siinmail tehtud sajandeid.

Aga turul on värske meritindi kilo ikka alles 25 krooni, räimest poole kallim! Suitsutindi kilo maksab aga 40 krooni, suitsuräime 30 krooni kõrval.

Pildil ammutab värsket kala püünisest loomusekasti Aarne Mangu brigaadi kalamees Raivo Pärn, kellele ehitusmehest sõber Andrus appi tulnud. Mehed kasutasid mõnekraadisest öökülmast tahenenud jääd, mis kuiva jalaga lubab püünisteni minna. Päeval, kui soojakraadid sulatavad jääpealset lund ja kirmeid veeks, on mereleminek üks vees sumpamine.

Aga kalameestel tuleb sedagi trotsida, sest kevadine tindipidu on rahateenimise aeg.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles