Pankrotti tüüriv firma jätab pärnakad messideta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2005. aastal esmakordselt Pärnus toimunud Eesti Expo messid lähevad tänavu hingusele.
2005. aastal esmakordselt Pärnus toimunud Eesti Expo messid lähevad tänavu hingusele. Foto: Urmas Luik

Miljonitesse kroonidesse küündiva kohustustekoormaga osaühing Eesti Expo on tegevuse lõpetanud, pärnakad jäävad sellel aastal ilma kevadisest kodu- ja sisustusmessist ning sügiseti toimunud ehitusmessist.


Pärnu tennisehallist kinnitati Pärnu Postimehele, et neljal möödunud aastal suvepealinnas messe “Pärnu kodu ja aed” ja “Pärnu ehitus” korraldanud Eesti Expo pole tänavu ruume rendile soovinud ning üritusi ei toimu. Põhjuseks firma majandusraskused, mille tõttu Harju maakohus algatas selle aasta jaanuaris Eesti Expo mullu detsembris esitatud avalduse põhjal pankrotimenetluse.



Ettevõtte enda kõrval taotleb rahvusvahelise messifirma pankrotti osaühing Extra Invest, kaks avaldust liideti ühte menetlusse.



Põhjendamata kõrvaldatud sularaha


Harju maakohtu pressinõuniku Kristina Otsa teatel esitas ajutiseks pankrotihalduriks määratud Terje Eipre märtsi lõpus kohtule taotluse Eesti Expo pankrotimenetluse kulude katteks kohtu deposiiti ettemaksu tasumise kohta, sest võlgnikul puudub menetluskulude katteks raha.



Taotlusest selgub, et firma pangaarvelt on kuludokumentidega põhjendamata välja võetud 315 000 krooni ning 3. märtsi seisuga on Eesti Expol vara hinnanguliselt 32 000 krooni väärtuses. Sealjuures ulatub sissenõutavate kohustuste kogusumma 5,4 miljoni kroonini.



Eesti Expo korraldas neljal eelneval aastal aprillikuus messi “Pärnu kodu ja aed” ning septembris messi “Pärnu ehitus”. Mõlemaid külastas igal korral 12 000 - 15 000 huvilist, kuid 2008. aastal hakkas messieksponentide arv vähenema.



Tolleaegne messi projektijuht Elys Tsupsman põhjendas osalejate arvu kahanemist majanduslanguse ja firmade ettevaatlikkusega kulude plaanimisel. Siiski loeti mõlemat üritust suvepealinnas perspektiivikaks ja usuti, et messidest kujunevad iga-aastased sündmused.



Probleeme juba mullu


Ometi kimbutas majanduslangus möödunud aastal peale eksponentide Eesti Expotki. Mulluse “Pärnu ehitus 2008” ajal ulatus ettevõtte maksuvõlg üle 400 000 krooni ja nõudeid firma vastu oli esitanud mitu inkassofirmat.



Siis ütles ettevõtte juhatusse kuuluv Igor Pihela ajalehele Äripäev, et võlad likvideeritakse paari nädala jooksul ja kuuldused tuntud messikorraldaja surmast on liialdatud. Napp kolm kuud hiljem esitas firma kohtule pankrotiavalduse.



Pihela oli firmaga seotud tänavu 23. jaanuarini, praegu on Eesti Expo ainus juhatuse liige Jaana Tisler.



Eilse seisuga on Eesti Expo maksuvõlg Krediidiinfo andmetel 373 066 krooni, millele lisanduvad viivised summas 14 945 krooni ning inkasso- ja muude erafirmade nõuded.



Eesti Expoga ei õnnestunud Pärnu Postimehel eilse päeva jooksul ühendust saada, sest firma telefoninumbrid on suletud. Omanike kontaktandmeid ei osanud öelda kunagised ettevõtte töötajadki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles