Seljaku talus õpetatakse väekat käsitööd

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Põltsam õpetab käsitööd ja meisterdamist nii suurtele kui ka väikestele.
Annika Põltsam õpetab käsitööd ja meisterdamist nii suurtele kui ka väikestele. Foto: Urmas Luik

Kolmapäeval saab Paikuse valla Seljaku käsitöökambris õppida, kuidas teha endale väekas ja õnnetoov siidsall või maalida õnnetoovaid märke siidist alustele.

Hiljuti avatud käsitöökambri perenaine Annika Põltsam leiab, et käsitööd tehes on kõige olulisem panna töö sisse hea tunne ja õiged mõtted. „Pole mõtet teha endale eset, mida kandes ei ole pärast hea olla,“ ütles ta.

Mõte õpetada inimestele vanade Eesti märkide kasutamist käsitöös tekkis möödunud nädalal lõppenud kultuurkapitali projektist. Põltsami korraldatud projekti raames sai tutvuda vanade Eesti märkidega, nagu kaheksakand, sõõr, rõngasrist, kolmnurk, silmusnelinurk, elupuuõis, ja maalida neid siidile või meisterdada endale pärlitest märke.

Huvi iidsete märkide vastu oli nii suur, et kultuurkapitali projekti lõppedes otsustati jätkata nende tutvustamist omal käel.

„Vanadel märkidel on tohutu vägi, vanad eestlased teadsid seda ja kasutasid märke igas käsitöös. Nüüd on teised ajad ja märkide väe saab salvestada tänapäevastegi käsitöövahenditega,“ ütles Põltsam.

Koolitustel osalemiseks on vajalik eelregistreerimine, infot vahendab Facebook.

Raamatute autor, käsitöökoolitaja ja Seljametsa laste käsitööringi üks juhendajatest Annika Põltsam on käsitööd teinud kogu oma teadliku elu ja õppinud Räpina aianduskoolis tekstiilitööd. Tema loodud käsitöökeskuses saab õppida ligi kümmet vana ja uut käsitöötehnikat.

Mõne nädala eest valmis käsitöökeskuses leivaküpsetusahi, esimesed leivad on plaanis küpsetada juba jõuludeks. Kui leivategu uues ahjus õnnestub, on plaanis seda õpetada teistelegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles