Jääfestival asus sadamakail kunstlund tootma

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pärnus kesklinna sadamakail pandi nädalavahetusel tööle lumekahurid, et toota 10 000 kuupmeetrit kunstlund veebruaris toimuva jääfestivali jaoks.

Tänavu valisid jääfestivali korraldajad talvise suursündmuse uueks keskuseks Vallikääru asemel kesklinna sadamakai, kuhu kerkivad talvepark ja jäälinn. Selle kavand kujundati välja koostöös Pärnu arhitektide Tanel Tuhali, Reet Olevi ja teistega.

Jääfestivali üldjuhi Piret Hallik-Sassi sõnade kohaselt kasutatakse lume tootmiseks eelmiselgi aastal lund valmistanud koostööpartneri Lumident OY seadmeid, mis on väikse müratasemega, võimaldavad suurt tootlikkust ja sobivad linnas kasutamiseks. „Neid on kerge paigaldada ja nad on uue põlvkonna kõrgtehnoloogilised täishübriidkahurid, mis toodavad vähese külmagagi palju lund,“ rääkis ta. Suure abipanuse annab lume valmistamisel Jõulumäe tervisespordikeskus.

Hallik-Sassi jutu järgi kulub kogu vajamineva lume tootmiseks kümme päeva ja seda saab valmistada vaid siis, kui temperatuur on alla -5 kraadi. Eile oli Pärnus külma vaid kolme kraadi ringis ja lumetootmises tehti paus.

Toodetud lumest asutakse sadamakaile talveparki ehitama 4.–10. veebruaril toimuva jääarhitektuuri workshop’i raames, mis suuresti saab teoks Nordeni fondi toetusel.

Workshop’i käigus valmib Pärnu sadamakaile Üllar Kallau juhtimisel talve-spaa, Rait Pärja juhendamisel jäärestoran ja baar, seikluspargi valmimise eest seisab hea Raivo Perandi.

Valmivas jääkinos linastuvad festivali ajal lastele Lotte filmid, koostöös Kanada suursaatkonnaga saab näha Arktika filmide programmi. Jääkino eest seisavad hea Janek Klaamas ja Pärnumaa kutsehariduskeskus.

Samuti rajatakse sadamakaile festivali ajaks jääskulptuuride galerii, hokipoortidega jääväljak ja tuubisõidumägi.

Piret Hallik-Sassi sõnutsi kujunevad 16.–24. veebruarini toimuva jääfestivali kõrgpunktideks kaks laupäeva.

16. veebruaril saab päev läbi elada kaasa põnevatele hokilahingutele ja samal õhtul on festivali ava-show ilutulestiku ja uisutajatega. Järgmisel laupäeval, 23. veebruaril, peetakse kodutoidufestivali „Kooki ja moosi“ ja Eesti tõugu hobuste päeva, õhtu lõpeb vabaõhukontserdiga „Eesti pidu“, kus laval on Tõnis Mägi, Pärnumaa koorid ja rahvatantsuansambel Kajakas.

Tänavuse Pärnu jääfestivali eelarve on 152 540 eurot ja selle planeeritud mahus korraldamisel on oluline roll Pärnu linna ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse toetusel.

Eelmisel talvel külastas Pärnu jääfestivali hinnanguliselt 20 000 inimest, selleks aastaks prognoosivad korraldajad külastajaid samas suurusjärgus.

Mullu pälvis jääfestival Lääne-Eesti aasta turismiteo tiitli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles