Tänavune eksamikirjand on tehtud

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Laupäeval kirjutas 948 Pärnumaa abiturienti 2009. aasta küpsuskirjandit, esimest korda Eesti kooli ajaloos olid kõik kümme teemat eesti ja vene keeles kirjutajatele ühised.


Vene keeles kirjutati Pärnumaal 118 tööd: nii palju oli Vene gümnaasiumis koos varem lõpetanutega eksaminante.



Eesti õppekeelega koolidest oli enim küpsuskirjandi kirjutajaid Koidula gümnaasiumis – 136, ühisgümnaasiumis oli neid 103, Hansagümnaasiumis 81, täiskasvanute gümnaasiumis 72, Ülejõe gümnaasiumis 71, Sütevaka humanitargümnaasiumis 65, Kilingi-Nõmme gümnaasiumis 56, Raeküla gümnaasiumis 55, Pärnumaa kutsehariduskeskuses 50, Vändra gümnaasiumis 43, Sindi gümnaasiumis 35, Audru keskkoolis 23, Pärnu-Jaagupi gümnaasiumis 21, Tõstamaa keskkoolis 11 ja Häädemeeste keskkoolis 9 kirjutajat.



Et koolides valitud teemade kohta täpset arvestust ei peeta, on raske välja tuua tänavusi eelistusi. Kui, siis äärmiselt ülevaatlikult.



„Kõige rohkem valiti teemat „Uue sajandi väljakutsed”, „Ajakirjandus - vabadus ja vastutus”) ning „Pikk tee endani”,” tõdes Koidula-kooli 12.a klassi emakeeleõpetaja Ille Rohtlaan. Ebe Saarna 12.r klassi abituriendid eelistasid kirjutada teemadel „Uue sajandi väljakutsed” ja „Loodus ei andesta vigu”.



Häädemeeste keskkooli üheksa kirjutajat said hakkama viie teemaga, Tõstamaa keskkooli 11 abituriendist viiele meeldis teema „Mille poole püüdlevad tänapäeva noored?”.      



Küpsuskirjandi kirjutajail oli valida kümne teema vahel: „Uue sajandi väljakutsed”, „Valgus ja varjud inimhinges”, „Inimese elu on lõpetamata jääv kool” (Gottfried Keller), „Nüüdisaja kirjandus - looming või äri?”, „Loodus ei andesta vigu”, „Ajakirjandus - vabadus ja vastutus”, „Mille poole püüdlevad tänapäeva noored?”, „Kunst meenutab meile igavesi väärtusi”, „Sündmused muudavad inimest” (Alexandre Dumas) ja „Pikk tee endani”.



Eestis kirjutas läinud laupäeval eksamikirjandit 10 473 inimest eesti keeles, neist 460 on kooli juba varem lõpetanud, ja 2897 inimest vene keeles – neist 45 olid kooliga hüvasti jätnud varasematel aastatel.



Emakeele riigieksami tulemused saavad teatavaks hiljemalt jaanipäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles