Mudilased müdistasid sõjatehnikaga

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis elukutselisele kaitseväelasele veebel Valdar Hundile tõsine töö, on lastele põnev mäng. Vahel õige natuke hirmutavgi.
Mis elukutselisele kaitseväelasele veebel Valdar Hundile tõsine töö, on lastele põnev mäng. Vahel õige natuke hirmutavgi. Foto: Urmas Luik

Vaevalt olid Seljametsa lasteaia-algkooli põnnid eile hommikul Lääne kaitseringkonna Eametsa baasis bussist välja saanud, kui puhkes äge lahing. Lumelahing.

Ent mitte lumesõjas kasutatav arsenal polnud see, mille pärast mudilased väeosa külastasid, vaid ikka see ehtne sõjatehnika. Püstolid, kuulipilduja, automaadid, tankitõrjerelv, side- ja transpordivahendid. Kõik see oli lahkesti vaatamiseks ja, mis veelgi olulisem, käega katsumiseks välja pandud.

“Palun siis proovida, kes jõuab püssi tõsta, aga hoidke relvad seina poole, sihtige nende onude pihta, kes sinna välja on pandud,” julgustas veebel Valdar Hunt mudilasi pärast seda, kui oli eri pikkuse ja kaliibriga torudest põgusa ülevaate andnud.

Kui esiti piidlesid lapsed arsenali aukartusega segatud umbusuga, siis juba õige pea upitasid esimesed vaprad endale automaati õlga, imiteerisid kuulipildujast vaenlase pihta turmtule andmist või jagasid sõduritega filmidest õpitud teadmisi, kuidas tegelikult relva käsitseda tuleb. Kellele tukki parasjagu ei jätkunud, turnis „medibussis“, sobitas endale sõdurivarustust selga ja pähe või katsetas raadiotehnikat.

Ega lapsi saatnud õpetajadki seisnud, käed taskus. Samasuguse õhinaga sukeldusid nad militaarmaailma põnevatesse nüanssidesse ega hoidnud kilkeid tagasi, kui külalistele lõbusõiduks pruugitud “tanki moodi sõidukis” ehk bandvagnis üle järskude lumevallide ukerdasid.

Nagu selgitas lasteaia-algkooli õpetaja Kaidy Kohv, on neil selle nädala teemaks eri ametitega tutvumine. “Siis tuligi selline mõte, et miks mitte tulla vaatama, kuidas sõdurid elavad, kuidas nad treenivad ja milline tehnika nende käsutuses on.” Lapsed olnud kahe käega ettevõtmise poolt.

Nagu võis välja lugeda nende säravatest silmadest ja suurest puntra kalli-kallist, mille pisikesed ja suured külalised enne lahkumist kaitseväelastele tänutäheks kinkisid, ei pidanud nad pettuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles