Jõevoogudest naise päästnud pärnakas pälvis medali

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu komando päästja Roland Sünt pälvis jõkke hüpanud naise päästmise eest päästeametilt Elupäästja III klassi medali. Mehe enda ütlust mööda kuulub pool sellest aust tema meeskonnakaaslastele.
Pärnu komando päästja Roland Sünt pälvis jõkke hüpanud naise päästmise eest päästeametilt Elupäästja III klassi medali. Mehe enda ütlust mööda kuulub pool sellest aust tema meeskonnakaaslastele. Foto: Urmas Luik

Siseminister Ken-Marti Vaher ja päästeameti peadirektor Kalev Timberg andsid täna Tallinnas üle päästeteenistuse aumärgid. Teiste seas pälvis Elupäästja medali jõkke hüpanud naise päästnud Pärnu komando päästja Roland Sünt.

Mullu novembris Pärnu jõe külmadest voogudest noore naise päästnud Roland Sünti tunnustati Elupäästja III klassi medaliga.

Lääne päästekeskuse kirjelduse kohaselt sai häirekeskus 25. novembri õhtul teate, et Pärnu Kesklinna sillalt on vette hüpanud naine. Uppujale tõttas appi Pärnu päästekomando pinnaltpäästja Sünt, kes ujus vaevaliselt vee peal püsinud naise juurde ja sai ta kindlalt haardesse. Teised meeskonnaliikmed tõmbasid päästja koos kannatanuga kaldale ja naine anti üle kiirabile.

Päästekeskuse teatel kulus väljasõidu kutsungist kannatanu kiirabile üleandmiseni kokku kaheksa minutit. Tänu päästemeeskonna kiirele ja ennastsalgavale tegevusele õnnestus päästa inimelu.

Kuus aastat päästjana töötanud Sünti jutu järgi on selliste olukordade puhul aeg äärmiselt oluline. „Iga viga võib kalliks maksma minna,“ ütles ta. „Tookord läks kõik täpselt nii, nagu pidi minema.“

Kõnealuse juhtumi juures oli kiirus erakordselt tähtis, sest jõevee temperatuur oli tol novembriõhtul vaid nelja kraadi ümber. „Teadsime, et inimene on vees ja kaua ta seal vastu ei pea,“ rääkis Sünt. „Kui ma naiseni jõudsin ja temast kinni võtsin, tundsin, kuidas ta vajus mul käte vahel ära. See oli minutite küsimus, et ta oleks vee alla vajunud,“ kirjeldas ta.

Sünt on kindel, et pool medalist kuulub tema kaaslastele Pärnu päästekomando esimesest vahtkonnast. „Olen oma vahtkonnaga väga rahul, meil on supermeeskond,“ kiitis ta. „Tänu neile olen ka mina hea.“

Sünt on sõjaväelise taustaga mees, kes enne päästjaks õppimist osales rahuvalvajana missioonil Kosovos. Enda jutu järgi ta varem veest inimest päästnud pole, kuid on jää pealt inimese ära toonud. Samuti on ta osalenud kahe inimese päästmisel tuleõnnetustes.

Tunnustuse üle uhkust tundnud Sünt märkis, et selliseid medaleid ei anta kergekäeliselt, ja hea, et ei anta. „Siis on medalil väärtus,“ põhjendas ta.

Kangelasliku päästja sõnade järgi on nende töö elusid päästa, keegi neist ei käi medali pärast tööl. „Ometi on tore, kui sind tunnustatakse. See annab indu ja jõudu, sest paraku meie riigis palk ei motiveeri,“ tähendas ta.

Sünti kõrval tunnustati täna Tallinnas teisigi Pärnumaal töötavaid päästeala inimesi. Lääne päästekeskuse insenertehnilise büroo juhtivinspektor Erko Oidersalu pälvis päästeteenistuse medali ja valmisolekubüroo juhataja Renee Tammet siseministri tänukirja.

Päästeameti peadirektori tänukirja sai Lääne-Eesti pommigrupi demineerija Oleg Šapkin ja päästeala noorsootöö tänukirjaga tunnustati Pärnumaa päästepiirkonna juhatajat Margo Tammepõldu. Pärnumaalt pärit eraisikustest sai päästeameti peadirektori tänukirja Hudo Rääk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles