Linnavalitsuse kell tehti päris uueks

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsuse maja küljes on tagasi sinna aasta alguses ilmunud kell, mis siis paraku üpris pea hakkas valet aega näitama ja remonti viidi.

„Mõtlesime, et teeme ta korda, mis see nii väga ikka on, mehed iga päev asjade kallal,” meenutas Hüdraks OÜ juhataja Bruno Tähiste nüüd ehk lõpuks õnneliku otsa saanud loo algust.

Meenutas aega, kui Hüdraksi asjatundjad võtsid ette linnavalitsuse seinal juba mullu kevadel hingusele läinud ajamõõtja – mis see siis korda teha pole.

Ega alguses olnudki: masinavärk pesti roostest puhtaks, puhastati tolmust ja mustusest, pandi uued sihverplaadid, lõigati katkiste klaaside asemele uued ning uur käis nagu uus. Töökojas, soojas ruumis.

Ent nii nagu pealtnäha korras ja linnavalitsuse seinale jõulude aegu tagasi pandud kell külma sai, oli kuri karjas: üks kella pool näitas üht, teine teist aega.

„Ei tulnud sellise võimaluse pealegi, ega meil ka meeletuid kogemusi pole,” nentis Tähiste.

Nii ei jäänud tublidel uurmaakritel muud üle, kui teoks teha esialgu kalliks põlatud plaan ja tellida kellale siiski täiesti vastsed osad.

Ehkki tegemist on päris tavalise Rootsi firma kellaga, ei edenenud edasine üldse nii lihtsalt, nagu Hüdraksi mehed arvasid.

„Uskumatu: Rootsi kellad, mida on Põhjamaades igal pool, aga nende tagavaraosi neil laos riiulil pole,” imestas Tähiste. „Nii ootasime peaaegu kuu aega.”

See-eest on ajanäitaja nüüd tegijate hinnangul nii külma- kui muu halva kindel ja peaks kestma päris hulga aega.

„Ega see meil ärikoht polnud, rohkem enda huvi mängus, teeme ära, aga näe, ei olnudki nii lihtne,” muigas Hüdraksi juhataja.

Pärnu linnasekretär Tiina Rohti väitel on linnavalitsusele esitatud kellaremondi arve summas 926 eurot, seal sees käibemaks.

Kellamehhanismidele kehtib tootjapoolne aastane garantii.

Peale Suur-Sepa 16 maja kella on avalikud ajanäitajad praegu veel Rüütli platsil, endise haridusosakonna maja küljes Rüütli 23, Rüütli 31 asuva Kungla keskuse sissepääsu kohal, maaliinide bussijaamas, rannahoone küljes ja Aida tänaval Pärnu Keskuse katusel.

Seda viimast, poolesaja meetri kõrgusel paiknevat Suurbritannia ettevõtte Smith of Derby valmistatud kella tasub tähelepanekute kohaselt kõige enam usaldada.

Ehkki 3,3meetrise läbimõõduga ajanäitaja sai paika juba 2008. aasta septembris, pole olnud kuulda nurinat, et kaugele paistev kell oleks näidanud valet aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles