Pärnu kärpekava: raamatukogu jääb, bussiliiklus hõreneb

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajate protestidele vaatamata kaotas GoBus maakonna reisijateveo lepingu. Kas nüüd ähvardab töötuks jäämine linnabussijuhte?
Töötajate protestidele vaatamata kaotas GoBus maakonna reisijateveo lepingu. Kas nüüd ähvardab töötuks jäämine linnabussijuhte? Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu linnavalitsus saatis volikogusse lisaeelarve projekti, milles on arvestatud Ülejõe haruraamatukogu allesjäämisega, samal ajal väheneb linnabusside liiklus kümnendiku võrra ja linn võib GoBusiga lepingu lõpetada.


Lisaeelarvega kahaneb Pärnu selle aasta eelarve 11,7 protsendi võrra ehk 744 044 700 kroonilt 657 347 200 kroonini. Algul lootis linnavalitsus eelarvet vähendada kümnendiku võrra, kuid rahandusministeerium ei lubanud europrojektide omafinantseerimiseks laenu võtta. Nii suurendati kahe lugemise vahepeal negatiivset lisaeelarvet veel 11,7 miljoni krooni võrra.



Opositsiooniline Isamaa ja Res Publica Liit on soovitanud linnavalitsusel teha 125 miljoni krooni suurune kärbe. See viiks Pärnu eelarve mahu 2006. aasta tasemele. Võimulolijad eelistavad esialgu 86,7 miljoni kroonist kärbet, mis on 2006. aasta eelarvest natuke suurem, kuid 2007. aasta eelarve projektist tunduvalt väiksem.



Linn hoidis raha kokku

Linnapea Mart Viisitamme sõnutsi on lisaeelarve kahe lugemise vahel raha säästetud Luule tänava ehituskulude (osa torustike ehitusest võtab Pärnu Vesi enda kanda), Rannapargi, Vallikääru ja eakate avahoolduskeskuse rekonstrueerimise omafinantseeringu ning tehnika- ja ökomaja ehitamise omafinantseeringu vähendamise, koolide automaatse tulekahjusignalisatsiooni riigihanke odavnemise ja Koolide Sihtasutuse laenu vähendamise arvelt.



Rannapargi uuendamiseks kulutab linn tänavu 1,2 miljonit, tehnikamaja ehitamiseks 1,5 miljonit, eakate avahoolduskeskuse rekonstrueerimiseks 30 000 ja Vallikääru rekonstrueerimiseks 180 000 krooni. Kõik need on europrojektid, millest lõviosa rahastab Euroopa Liit. Vallikääru kohta ütles Viisitamm, et tõenäoliselt lisab linn 180 000 kroonile veel üle kolme miljoni krooni.



Lisaeelarvega saab 135 000 krooni juurde osaühing Kümblus, et linnasaun aasta lõpuni töötaks. Suurenevad keskraamatukogu palga- ja majanduskulud, sest Ülejõe haruraamatukogu jääb alles.


“Algul oli kavas kaks inimest koondada ja kaks keskraamatukogusse viia,” selgitas abilinnapea Jane Mets. “Katuse parandamise hind oli aasta tagasi 425 000, kuid nüüd võtab majandusosakond uue hinnapakkumise.”



Linn võib ühistranspordi lepingu lõpetada

Abilinnapea Simmo Saar tõdes, et midagi on vaja raamatukogu katusega ette võtta. Raha selleks on kavas võtta linnavara korrashoiu summadest.



Linnavalitsuse palgafond kahe lugemise vahepeal ei vähenenud. Reformierakondlased Jüri Lebedev ja Väino Hallikmägi küll kaalusid linnajuhtide palga kallale minemist, aga ei leidnud võimuliidu enamuse toetust.



Üks tuntavamaid lisaeelarve mõjusid võib aga pärnakaid oodata hilissuvel või sügisel. Lisaeelarve näeb ette linnabusside liinikilomeetrite mahu ja liinikilomeetrite hinna vähendamist kümnendiku võrra. Senisest hõredama ühissõidukite liiklusega on GoBus päri, kuid hinna alandamisega mitte.



Pärnu linnavalitsus on saatnud GoBusile teate, et ta soovib sügisest linnabusside lepingu lõpetada ja teha uue vedaja leidmiseks riigihanke. “Usun, et on võimalik leida parema hinnaga teenusepakkuja. GoBusil on nüüd võimalus mõelda, kas ta on nõus hinda alandama,” ütles Saar.



Milliseid ühissõidukiliine kui palju vähendatakse, on praegu veel selgusetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles