Raamatukogus saab tutvuda kuurordi ajaloo näitusega

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine Pärnu rand ja rannahoone.
Suvine Pärnu rand ja rannahoone. Foto: Urmas Luik

Pärnu keskraamatukogus saavad huvilised tutvuda näitusega „Pärnu – kindluslinnast kuurordiks“. Mitmekesisel foto- ja kaardimaterjalil ning kirjalikel allikatel põhinev näitus annab ülevaate Pärnu kuurordi kujunemisest ja arengust.

Pärnu kuurordi 175. aastapäevaks koostatud ülespanek on Pärnu keskraamatukogus vaatamiseks selle aasta lõpuni.

Näitus „Pärnu – kindluslinnast kuurordiks“ on eelkõige Pärnu kuurordi kujunemise, arengu ja tähenduste teisenemise lugu, mille esimene variant koostati juba 2006. aastal. Uus näituse versioon Pärnu kuurordi loost valmis 2008. aastal Pärnu kuurordi 170. aastapäevaks. Seda eksponeeriti Pärnus, Haapsalus, Kuressaares, Tartus ja Tallinnas. 2009. aastal oli näitus üleval Pärnu sõpruslinnades Rootsis – Södertäljes ja Oskarshamnis. 2010. aasta veebruaris, Eesti Vabariigi sünnipäeva kuul, eksponeeriti Pärnu kuurordi lugu Stockholmi Eesti majas, märtsis-aprillis Göteborgi ülikoolis ja juunist oktoobrini Põhja-Rootsis Nordigrås Mannaminne teemapargis asuvas Eesti majas.

„Pärnu taasiseseisvumisjärgne mainekujundus tugineb paljuski 1890. aastatel alguse saanud ja 1930. aastate lõpuks väljakujunenud rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud Eesti esikuurordi legendile. Selle sõnumi atraktiivsust ja elujõudu kannab endas Pärnu kuurordi kujunemise ja arengu looga seotud kõrge miljööväärtusega linnaruumi osa – „nostalgiline ideaalmaastik”, mis on säilitanud oma põhiolemuse ja -tähenduse tänaseni,“ võttis näituse kontseptsiooni lühidalt kokku kuraator ja koostaja Tiit Kask.

Ülespanek on koostatud Pärnu muuseumi, Eesti riigiarhiivi, Eesti ajalooarhiivi, Eesti Rahva Muuseumi, Linda Veike ja Jaan Moigi erakogude kirjalike allikate, foto- ja kaardimaterjalide baasil.

Näituse kuraator ja koostaja on Tiit Kask, kujundajajad Ene Tapfer (2006, 2008) ja Indrek Aija (2013).

Pärnu keskraamatukogus avatakse kuurordi juubeliaasta puhul veel teinegi näitus.

Pärnu linnavalitsus ja Pärnu kunstikool kutsuvad õpilasi osalema kunstikonkursil „Pärnu kuurort 175" ja kaasa mõtlema teemadel, millised olid kuurordid oma algusaegadel ja millised on nad täna, millised on ootused kuurordile eri aastaaegadel või kuidas mõjutab kuurortlinn kogu regiooni arengut.

Pilte oodatakse käesoleva aasta 25. märtsini. Konkursi parimad tööd avaldatakse Pärnu päeval, 6. aprillil keskraamatukogus näitusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles