Valitsus soovib suurendada konkurentsi linnadevahelistel bussiliinidel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussijaam. Foto on illustreeriv.
Bussijaam. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Valitsus soovib uue ühistranspordiseadusega kavandatud regulatsiooni abil suurendada konkurentsi eelkõige linnadevahelistel bussiliinidel, mille vastu on vedajatel äriline huvi.

Valitsuse istungil heakskiidetud ühistranspordiseaduse uues terviktekstis on kõige sisulisem muudatus suunatud sellele, et suurendada konkurentsi bussiliinide turul, ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts valitsuse istungile järgnenud pressikonverentsil. Uus eelnõu on Partsi sõnade kohaselt valminud pärast pikki kõnelusi eri turuosaliste, tarbijakaitseameti ja teiste asjaosalistega.

"Praegu kehtib selline reeglistik, et bussiettevõttel, kes on saanud loa kindlal kellaajal kindla vahemaa sõitmiseks, on ajalooline õigus luba pikendada, juhul kui ta täidab kõiki nõudeid. Uute tulijate jaoks on see olnud suur kriitikaobjekt," ütles Parts.

Valitsus soovib suurendada konkurentsi eelkõige nendel bussiliinidel, mille vastu on äriline huvi. See tähendab Eestis põhiliselt linnadevahelisi kaugbussiliine. "Miks me ei saa turgu täielikult vabaks lasta, nii et ei oleks mingeid liinilube? Siis võiks turule tulla liiga palju üksikuid tegijaid, kes proovivad [oma liini] näiteks kaheks nädalaks ja viivad alla ühistranspordi kvaliteedi ja järjepidevuse," selgitas Parts. "Selles osas selline regulatsioon on vajalik, et turgu korras hoida."

Bussiettevõtte Sebe juht tervitas kavandatavat muudatust. "Pooldan bussiturul vaba konkurentsi, kus vedaja saab üles ehitada sõiduplaanid ja teenuse vastavalt reisijate ootusele ning heal tasemel reisiteenust pakkuvate liinide avamist ei piirata. Tänased piirangud liinilubade väljastamisel on oma aja ära elanud," kommenteeris bussiettevõtte Sebe ASi juhatuse esimees Kuldar Väärsi valitsuse otsust.

Valitsus kiitis neljapäeval oma istungil heaks ühistranspordiseaduse eelnõu, millega on kavas suurendada konkurentsi bussiliiniveo valdkonnas. Kehtiva seaduse kohaselt saab vedaja, kes taotleb uut liiniluba liinile, mida ta seni on teenindanud, selle ilma igasuguse konkurentsita. Samal ajal on piiratud teiste vedajate samade liinide teenindamise liinilubade taotlemine.

Eelnõu jõustumisel oleks uuel vedajal võimalik olemasoleva vedajaga samaväärsete või paremate veotingimuste pakkumisel liiniluba saada ja konkurentsi pakkuda. Vedaja, kes taotleb uut liiniluba, peab esitama liini veotingimused, millest ta peab kahe aasta jooksul alates liiniloa saamisest kinni pidama. Selline regulatsioon paneks eelnõu koostajate hinnangul vedajaid oma võimalusi ja kavatsusi veoteenuse osutamisel rohkem läbi mõtlema, samuti võiks see tagada veoteenuse kvaliteedi stabiilsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles