Kirsimäe pere avas oma talus aianduspoe

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aili Kirsimäe silmasära oma Kõlli talu poes Tammistes annab veel kord kinnitust, kui väga on ta oma aianduskauplust igatsenud. Nüüd on see lõpuks olemas.
Aili Kirsimäe silmasära oma Kõlli talu poes Tammistes annab veel kord kinnitust, kui väga on ta oma aianduskauplust igatsenud. Nüüd on see lõpuks olemas. Foto: Ants Liigus

Tammistes kaks kilomeetrit Pärnu linna piirist asub Kõlli talu, kus Aili ja Urmas Kirsimäe avasid vaest aega trotsides aianduskaupluse.


Nuputada, millisest teeotsast Pärnu poolt tulles alla keerata, pole vaja – viit näitab suunda ja maja ise on teele lähedal.



Üldehitustöödel käinud Urmasel nappis tööd nagu paljudel ehitajatel, nii otsustas ta naise kauase unistuse teoks teha ja poeruumid valmis nokitseda.



Avaras kaupluses, mis eile oli neljandat päeva ostjaile avatud, on aiapidajate rõõmuks seemneid, vedel- ja kuivväetisi, mulda, peenralilli pottides. Lilli oli ka maja ees pingil asuvates kastides: võõrasemad, roosbegooniad, tagetesed



“Praegu on enamik kaubast sisse toodud. Et maja ümbritseb hektar maad, hakkame ise kasvatama. Üritame hinnad normaalsed hoida,” teavitas Aili, kes töötab Oja tänava lillepoes ja kel põllumajanduses kõrgharidus. Eks oma pood ole olnud tema unistus juba kümmekond aastat, poepidajaks on praegu Urmas.



Silma hakkas perenaise kevadine lillepeenar aias, kus rivis uhkete õitega roosad ja punased pelargoonid. Selgus, et uhkete õite kandjad on hoopis kunstlilled. Aili selgitas, et kogu maailmas kasutatakse kõrvu elus- ja kunstlilli. Eestis on see komme kahjuks vähe juurdunud. Õitsev kunstlill pakub silmarõõmu eriti varakevadel, kui eluslille kimbutavad öökülmad ja neid peenrasse istutada on vara.



“Kalmistul, kuhu olude sunnil harva minna saab, on kunstlill lausa asendamatu,” lisas Urmas.



Ailil on hästi käes lillekujundus. Nii on ta sättinud müüki kunstlilledest seadeidki. Näidisena on väljas koguni kunstmaterjalist puid, mis sobivad elustama pimedaid ruume, esikuid, saunu, keldrikorruseid.



Urmas näitab haruldast aiamööblit, mille teinud väimees Indrek. Männipuu ümarpalkidest on saega välja lõigatud nii laud kui toolid. Neilegi on juba Kallastelt ostja olemas, aga too tahab rohkem, kui näha on – koguni kaht komplekti.



Maja ette aeda rajab Aili näidiskiviktaimlat, kuhu silmailuks pistetud õitsvaid kunstmaterjalist priimulaid. Aias hakkas silma üksikuid ilupuid. Neid tahavad Kirsimäed rohkem müüki tuua, sest ilupuid tahetakse. Isegi õunapuid küsitakse.



“Kaupluse ümbrus nõuab veel palju tööd. Aga tahame hakata pakkuma taimede ja istikute müügivõimalusi teistelegi aiandusega tegelejatele, kel endil kauplust ei ole, kuid kes tahaksid midagi müüa,” rääkis Aili.



Kirsimäed tunnevad end oma talupoes väga hästi. “Ma muud ei teekski, kui askeldaksin siin,” tunnistas Aili, kes peab aga Oja tänava lillepoes oma müüjakohustusi kandma. Urmase arvates niisama, käed rüpes, seista pole temalgi mingit mõtet. Ta leidis, et nad võiksid Ailiga kohad vahetada, sest ta oskavat lilli müüa küll.



“Lähedal paikneb palju uusi elurajoone, mille elanikud tahavad oma aias näpud mullaseks teha. Isegi kapsataimi on meilt küsitud,” olid Kirsimäed poe tuleviku suhtes optimistlikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles