Hansapäevade ammulaskmise täpseim mees tuli Kohilast

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval toimusid Pärnus Tallinna värava juures kohalike hansapäevade eelürituse raames ammulaskmise võistlused, kus peaauhinnaks oli elus kukk.

Umbes tunni ringis väldanud täpsuslaskmisest võttis osa paarkümmend enamasti juhuslikult palaval kevadpäeval mööda kõndinud laskurit. Õrnema soo esindajaid oli nende hulgas vaid üks, Tiina Tõnismäe, kes abikaasa Mart Tõnismäega oli ürituse eestvedajaid.

Ammulaskmise võistlus oli sarnaselt Tallinnas toimuvale vanalinnapäevade keskaegsele vaimule nimetatud papagoi hansaturniiriks ja parimad laskjad pidid pihta saama märklaua ees kõikuvale papagoile, kes ei olnud elus lind, vaid ikkagi mänguasi.

Võitluse parimaks osutus üllatuslikult laskmiskohast mööda jalutanud ja spontaanselt võistlusest osa võtta otsustanud mees, kes elab Kohilas ja võistlusest indu saanuna oli nõus koos ülejäänud seltskonnaga minema Pärnust ligi paarikümne kilomeetri kaugusele Põharasse Audru valda, kus ühiselt korjati põllult maakive Pärnus toimuvate hansapäevade tarvis.

Papagoilaskmise võistluse võitnud Kristo Aamisepp eelistas võidumehele auhinnaks välja pandud eluskuke asemel juba pakendis ja suitsutatud lindu.

Põllult kivide korjamine oli hansapäevade eelürituses ette planeeritud, kuna tänavune suurüritus kannab nime „Juurte juurde“ ja selle üks osa on kividesse talletunud tarkuse talletamine. Täna korjatud kive saab näha Pärnu hansapäevadel Vallikäärus, mis toimuvad 28.–30 juunini.

Pärnu hansapäevade korraldajad palusid lugejatele edasi öelda, et tänavustele hansapäevadele võiks iga külastaja võimaluse korral oma kivi kaasa võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles