Karja tänava saun läbis noorenduskuuri

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu müüs Karja saun umbes 40 000 piletit, enamik kliente kasutas üldsauna.
Mullu müüs Karja saun umbes 40 000 piletit, enamik kliente kasutas üldsauna. Foto: Urmas Luik

Sel nädalal lõpetasid ehitusmehed Pärnu Karja tänava sauna põhjaliku renoveerimise: 14 aasta eest valminud hoone näeb taas värske välja.


„Vana maja, aga tunduvalt nüüdisaegsem,” ütles OÜ Kümbluse nõukogu esimees Ranno Künnap. „Vahepeal polnud siin midagi tehtud, see oli viimane aeg, et siin üldse midagi teha.”



Ehkki ehitajatel oli toimetamist üksjagu, saadi tööjärjega ruumist ruumi liikudes hakkama kümblusasutust pikaks ajaks sulgemata.



Uueks said nii meeste kui naiste üldsauna leiliruumid, samuti pesuruumide laed. Üks töömahukamaid ettevõtmisi oli kaht sauna lahutanud seinast osa lammutamine ja selle asemele vastse rajamine.



Loodetakse jõukamat klientigi


„Laed värvisime ära, sanitaarseadmed on uued,” rääkis Künnap. „Vaheseina tegime, sest vana oli varisemisohtlik, võtsime selle maha ja ehitasime nullist üles. Lavaruumides on uus vooder, vanas olid laudade vahele suured praod kuivanud, ja lavad on täitsa uued: vanad kõikusid lausa ohtlikult.”



Ühtlasi sai uuendatud sauna elektrisüsteeme, soojustatud lage külmasildade tekkimise paigust ja korrastatud kanalisatsiooni need kohad, kust aeg-ajalt lekkis lehka.



Tehtust pälvib ehk enim klientide tähelepanu kahe räämas peresauna asemele tehtud üks uus. Liiati sobib see kümmekonda inimest mahutav kompleks peale saunatamise muukski: sünnipäevapeoks, ärijutu ajamiseks.



„Loodame siia jõukamat klienti, võib öelda, et see on nüüd linna esindussaun,” tõdes Künnap. Ta möönis, et vahepeal spaades saunatamas käima harjunud rahakamat rahvast pole kerge Karja tänava sauna tagasi meelitada, ent võimalus vihelda on siiski vägev argument kõhklejate kallutamisel.



„Kui võtame Ülejõe sauna valminud projektigi arvesse, oleme saunateenusesse viimasel aastal investeerinud miljon krooni,” lõi juhatuse esimees numbreid kokku.



Kulud on läinud asja ette. Vahendades klientidelt kuuldud hinnanguid, nentis OÜ Kümbluse nõukogu esimees nende kiitvat sisu: kõik on saunas nüüd tipp-topp, iseäranis mõnusad olevat vihtlemisruumid.



Rääkides 2007. aasta suve hakul remondiks suletud Ülejõe saunast ja mullusest lubadusest avada korras saun tänavu sügisel, tunnistas Künnap, et kõik toonased head plaanid, renoveerimise projekt ja rahastamise skeemid läksid üleilmse majandus- ja finantskriisi nahka. Ent pole halba heata.



Ülejõe saun ootab paremaid aegu


Kuna majanduslangus kestab suurimategi asjatundjate hinnangul veel vähemalt paar-kolm aastat, otsustas OÜ Kümbluse nõukogu, et lähiaastail Jannseni tänava sauna renoveerima ei hakata, küll edendatakse Karja tänava sauna.



„Ülejõe sauna konserveerime, et ta ei laguneks ega mädaneks, nii et kui finantsvõimalused paranevad, on meil kohe projekt olemas ja saame startida,” kinnitas Künnap. „Sinna mingi kaubakeskuse ehitamise plaani küll ei ole. Ootame ära õige aja ja siis saame pärnakale pakkuda saunakeskuse kohas, kus inimesed on harjunud käima, sest kui ütled “saun”, mõeldakse paratamatult Ülejõe sauna.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles