Tohutu huvi muutis elevandiliu ohtlikuks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile seisis liivaga täidetud londiesisega elevant üksi keset lainevahtu, aga kui sajad lapsed taas ta turjal lustima hakkavad, kaob pehme liivakiht õige pea ja alt paljastuvad teravad kivid.
Eile seisis liivaga täidetud londiesisega elevant üksi keset lainevahtu, aga kui sajad lapsed taas ta turjal lustima hakkavad, kaob pehme liivakiht õige pea ja alt paljastuvad teravad kivid. Foto: Urmas Luik

Kümmekonna päeva eest Pärnu rannas avatud kuurordielevant oli juba nädal hiljem ohulintidega piiratud ja peagi viiakse atraktsioon väikelastele kohati suisa eluohtlikuks muutunud paigast eemale.

Pärnu Postimehele kirjeldas üks naine, kuidas ta oma kuueaastase tütrega reedel elevandilt liugu laskmas käis.

“Ümberringi oli põlvini vesi ja mul ei tulnud pähegi nii suurt last liuraja otsas kätele püüdma hakata. Laps ronis elevandile, lasi istuli alla ja kadus üle pea vee alla. Kui peanupp nähtavale ilmus, karjusin: “Tõuse püsti, ära istu!” Aga laps seisiski. Jahmatusega avastasin teda veest välja tõmmates, et londi juures oli sügav auk,” rääkis ema. “Kodus mõõtsin enda peal, et auk oli vähemalt 90sentimeetrine. Kuna laps nuttis hirmust ja taevasse olid kogunenud äikesepilved, läksime minema, kuid süda ei andnud rahu. Esmaspäeval läksin üksi taas elevandi juurde ja mõõtsin enda peal, siis oli londi lõpus vee sügavuseks 116 sentimeetrit.”

Pärnu rannas valvava OÜ Articardi vahetuse vanem Maksim Rõbaltšenko rääkis, et üleeile õhtuks oli elevandi londi juures liugulaskjate jalgadest tekkinud auk tõepoolest juba väga sügav ja kui kella 17 paiku järjekordne laps seal põlve vigastas, otsustati atraktsioon sulgeda ja piirati ülesronimiskoht lintidega.

Ometi ei hoidnud lindid lapsi eemal. Kui mööda saba üles ronida ei saanud, siis poole kuue ajal lõbustas mõni laps end londi pealt ülesronimise ja allalaskmisega. Pisemal, umbes viieaastasel oli vee peal püsimiseks ujumisrõngas ümber.

Kopp tõi liiva

Rannavalve teavitas ohtlikust olukorrast linnavalitsust, mis saatis kohale kopa, mis veel samal õhtul augu liivaga täitis.

“Praegu on seal auk täidetud ja olukord rahulik, aga me ei tea, kui kauaks. Kui on palju lapsi, võib auk jälle sügavaks minna,” tõdes Rõbaltšenko eile hommikul. Nii tema kui rannavalve objekti vanema Oleg Dorohovi jutust kõlab ikka ja jälle, et tegu on ohtliku atraktsiooniga ja iga päev tuleb neil tohterdada seal end vigastanud lapsi.

“Seal on umbes pool meetrit ilusat liiva, aga kui auk sügavamaks läheb, on all teravad kivid, mis lapsi vigastavad,” selgitas Dorohov. “Väikseid lapsi ei tohi sinna üksi lubada, vanemad peavad kindlasti kaasas olema.”

Rannavalvele on uus atraktsioon lisatööd toonud, nii ongi nad sunnitud ilusa rannailma korral tooli kaldale elevandiga kohakuti panema ja üks valvajatest hoiab ainult elevandil pilku peal, peale selle käiakse korduvalt kontrollimas, kui sügavaks auk muutunud on.

“Kui kõik jääb nii, nagu praegu, siis mina ütlen, et see on lastele ohtlik koht,” sõnas Rõbaltšenko. Rannavalvajad on omal initsiatiivil pannud elevandile augu eest hoiatavaid silte ja tegid linnavalitsusele ettepaneku elevant kaldale ligemale tuua.

Ülisuur kasutatavus

Pärnu linnavalituse arenguteenistuse juhataja Anneli Lepp kinnitas, et elevant on plaanis järgmisel nädalal madalamasse vette tuua.

“Atraktsiooni kasutatavus on olnud ülisuur ja alla tulevad lapsed oma jalgadega tekitasid nii suure augu, et meri ei suutnud sellese liiva tagasi uhta. Tegelikult peaks seal olema 40 sentimeetrit,” rääkis Lepp. “Keegi ei osanud arvata, et atraktsiooni kasutatavus nii meeletult suureks kujuneb. Lahendame olukorra võimalikult kiiresti ja paneme elavandi madalamasse vette, et enam nii suurt auku ei tekiks.”

Lepa jutu järgi on atraktsioon mõeldud ülemeetristele lastele, kes oskavad ujuda, teised peaksid kindlasti olema vanemate järelevalve all.

Ootamatu auk

Ehkki auk oli eile hommikuks kinni aetud, ei pruugi see tähendada, et täna õhtul või homme sinna taas uus tekkinud pole. Rannavalve kogemust, et ilusa rannailma korral läheb auk iga päevaga sügavamaks, kinnitab ka näiteks Pärnu Kellukese lasteaia direktori Marika Merila kogemus, kes kaks päev pärast elevandi avamist oma lastega seal käis.

“Laupäeval avati ja esmaspäeval oli seal juba päris sügav auk,” meenutas Merila. “Olen väga ettevaatlik inimene ja läksin enne, kui laps liugu hakkas laskma, kontrollima ja äkki vajusin londi juures auku. Paar päeva hiljem oli auk veelgi sügavam ja väga raske oli last kinni püüda. Ohtlikuks teeb olukorra just see, kui keegi ei oska oodata, et seal võib suur auk olla. Lapsevanem võib olla väga hooliv ja minna oma väikest last kinni püüdma, aga astub ise ootamatult auku ja võib kukkuda.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles