Algab suur Eesti rahvastiku toitumisuuring

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söögitegemine. Foto on illustreeriv.
Söögitegemine. Foto on illustreeriv. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Täna algab suur Eesti toitumisuuring, mille käigus uuritakse aasta jooksul ligikaudu 9000 Eesti inimese igapäevast toidulauda. Viimane suurem toitumise uuring tehti Eestis 16 aastat tagasi.

„Viimase paari kümnendi jooksul on Eesti inimeste igapäevane toidulaud olnud väga kiires muutumises. Algav suur uuring aitabki hinnata, kui tervislikult me toitume ja millised on toiduga seotud riskid,“ ütles põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. „Uuring annab võimaluse hinnata näiteks erinevate lisaainete hulka meie toidulaual.“

Uuringu koordinaator ja Tervise arengu instituudi vanemteadur Eha Nurk ütles, et rahvastiku  toitumise uuring aitab paremini mõista Eesti inimeste toitumisharjumusi ja saab aluseks edasistele teadusuuringutele. „Näiteks on Eestis tõsiseks probleemiks tõusmas ülekaalulisus ja rasvumine, kuid nende probleemide ohjeldamiseks on kõigepealt vaja põhjalikku ülevaadet meie toidulauast,“ ütles Nurk.

Toitumisuuringus osalejad on valitud juhuvalimi alusel. Kokku uuritakse aasta jooksul ligemale 9000 inimese toitumist vanusevahemikus 4 kuud kuni 74 aastat. Uuringu esialgsed tulemused avaldatakse 2015. aasta alguses.

Viimane suurem Eesti elanike toitumist puudutav uuring toimus 1997. aastal, kuid selles ei käsitletud laste toitumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles