Viisitamme altkäemaksu süüdistus on seotud tema firmaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnapea Mart Viisitamm.
Pärnu linnapea Mart Viisitamm. Foto: Urmas Luik

Keskerakondlasest Pärnu linnapeale Mart Viisitammele esitatud süüdistus altkäemaksu võtmises on seotud temale kuuluva firmaga OÜ 2+3 Mööbel.


Mart Viisitamm ütles BNSile, et süüdistus puudutab ettevõtte esitatud transpordiarvet aastast 2006.



"Ma olevat selle ettevõttega teinud 2005. aasta suvel ebaseadusliku tehingu ja saanud 7-8 kuud hiljem selle eest 2000 krooni altkäemaksu," lausus Viisitamm.



Pärnu linnapea sõnul ei taha ta enne süüdistuse kohtus ettelugemist selle detailidest rääkida.



Krediidiinfo andmetel on Tallinnas Kotka tänaval registreeritud OÜ 2+3 Mööbel juhatuse liige Mart Viisitamme abikaasa Hilvi Viisitamm. Mart Viisitamm on ettevõtte osanik. 31. oktoobrist 2003 kuni 16. juunini 2005 oli Viisitamm OÜ 2+3 Mööbel juhatuse liige. Ettevõtte tegevusalaks on märgitud spetsialiseerimata hulgikaubandus.



Viisitamm märkis, et prokuratuur saatis tema ja Pärnu abilinnapea Simmo Saare kriminaalasja kohtusse juba juuni lõpus, kuid prokuratuur hoidis millegipärast seni infot kinni.



Viisitamme väitel on tema ja Saare kriminaalasja taga selge poliitiline surve.



"Kahju, et prokuratuur ja kaitsepolitsei peavad sellega tegelema. Minu teada on kaitsepolitsei teatanud, et on valmis menetlust lõpetama ning juhtumiga tegelev prokurör on öelnud, et juhtumi taga on poliitiline surve," ütles Viisitamm.



Viisitamme jutu järgi ei näe ta mingit põhjust, miks ta ei peaks kohtus õigeks jääma. Millal kohus tema üle algab, ei osanud ta öelda. Pärnu linnapea ei pea tõenäoliseks, et esimese astme kohtuotsus enne 18. oktoobril toimuvaid kohalike omavalitsuste volikogude valimisi tuleks.



"Kahtlemata mõjutab see kriminaalasi valimistulemusi. Mul on raske selle kriminaalasja puhul leida muid põhjuseid kui lähenevad valimised," sõnas Viisitamm.



Keskerakonna Pärnu piirkond esitas aprillis Viisitamme uuesti Pärnu linnapeakandidaadiks pärast sügisesi valimisi.



Lääne ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, süüdistades Pärnu linnapead Mart Viisitamme ja abilinnapea Simmo Saart kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises ning usalduse kuritarvitamises.



Viisitamm sai süüdistuse ka altkäemaksu võtmises, teatas Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja.



Süüdistuse kohaselt tegutsesid Keskerakonda kuuluvad Mart Viisitamm ja Simmo Saar ametiisikutena oma kohustusi täites eraõigusliku juriidilise isiku huvides, jättes kõrvale avalikus halduses kehtestatud põhimõtted, mis kohustavad ametiülesandeid täites kasutama avalikku võimu vaid avalikes huvides.



Süüdistuse kohaselt avaldasid Viisitamm ja Saar ühe hankes osalenud ettevõtte pakkumise kolmandale isikule, kellel ei ole õigust selles sisalduvat informatsiooni teada saada. Pakkumus sisaldas muuhulgas äritegevust puudutavat teavet, mis on konfidentsiaalne ning mida on ametiisikul kohustus hoida saladuses.



Viisitamm sai süüdistuse veel ühes analoogses kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises.



Altkäemaksu võtmine leidis vastavalt süüdistusele aset 2005. aastal, mil Viisitamm sai 29 500 krooni selle eest, et lõi oma linnapea ametiseisundit kasutades kahele ettevõttele hankemenetluses põhjendamatuid soodustingimusi, rikkudes sellega riigihangete teostamise nõudeid.



Karistusseadustik näeb kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumise eest ette rahalise karistuse, usalduse kuritarvitamise eest rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse ning altkäemaksu võtmise eest kuni viieaastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles