Helga Matvere: Pärnumaa vaegkuuljad saavad odavama suitsuanduri

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maavalitssue sotsiaal- ja tervishoiuosakonna vanurite ja puuetega inimeste peaspetsialist Helga Matvere.
Pärnu maavalitssue sotsiaal- ja tervishoiuosakonna vanurite ja puuetega inimeste peaspetsialist Helga Matvere. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kui normkuulmisega inimestel on vastavalt seadusele suitsuandur kodus kohustuslik 1. juulist, siis kurtidel ja vaegkuuljatel takistas anduri ostmist hind: nendele mõeldud suitsuanduri maksumus küünib firmast olenevalt 6000 kroonini. Tavainimene saab aga oma suitsuanduri kätte 70, 80 või 100 krooniga.


Pärnu maavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna vanurite ja puuetega inimeste peaspetsialist Helga Matvere,
olete võidelnud Pärnumaa üksi elavatele kurtidele ja vaegkuuljatele välja odavamad suitsuandurid. Milles seisnes probleem?


Kehtiva korra kohaselt hüvitab riik vaegkuuljatele, kurtidele ja pimekurtidele suitsuanduri maksumusest 50 protsenti. Neile mõeldud andur on aga väga eriline ja seda odavalt ei saa. Komplekt koosneb kolmest osast: suitsuandurist (käib lakke ja hakkab suitsu puhul väga kõva häält tegema), vilkurist (anduriga ühendatult vilgub) ja vibropadjast, mis eelnevatega ühendatult pannakse ööseks padja alla. Padja vibratsioon on nii tugev, et äratab magaja.


Pärnu maavalitsusega lepingulises vahekorras firma MTÜ Jumalalaegas tuli meile vastu ja müüb kuulmispuudega inimestele tuleohutuse eriseadme koos lisaseadmetega 3400 krooniga. Kui 50protsendine soodustus maha arvata, oleks tulnud maksta 1700 krooni, mis kuulmispuudega inimestele ikkagi veel suur raha.



Siis võtsite kokku kohaliku ekspertkomisjoni ja nüüd on asjad niikaugel, et Pärnumaa vaegkuuljad saavad oma anduri 340 krooni eest. Kuidas kõik käis?


Sotsiaalministri 14. detsembri 2000. aasta määruse nr 79 “Tehniliste abivahendite taotlemise ja soodustingimustel eraldamise tingimused ja kord” 10. paragrahvi 7. lõike kohaselt võib kohalik ekspertkomisjon raha olemasolu korral oma otsusega vähendada abivahendi omaosalust. Pärnumaa ekspertkomisjon otsustas üksmeelselt 7. juulil, et meie üksi elav kuulmispuudega inimene maksab ise kümme protsenti suitsuanduri maksumusest, seega 340 krooni. Teades aga, et isegi see on mõnele suur raha, saavad valladki abikäe ulatada ja omaosaluse maksmisel toeks olla.


Pärnumaal on üksi elavaid kurte ja vaegkuuljaid valdade ja linnade sotsiaaltöötajate edastatud andmeil 172.



Firma Jumalalaegas asub Tallinnas. Kas anduri järele tuleb igaühel ise minna?


Seda küll. Kõik käib nagu tavaliselt: vastavalt soodustingimustel abivahendi eraldamise korrale avaldab inimene soovi eriseade osta, võtab kaasa isikliku abivahendi kaardi ja isikut tõendava dokumendi, maksab firmas ära omaosaluse 340 krooni ja saab eriseadme kätte. Plaanime firma esindajad üheks päevaks Pärnusse kutsuda, et need, kes pole oma anduri järel käinud, saaksid selle lähemalt kätte.


Kui aga kurt või vaegkuulja pöördub mõne teise firma poole, siis meie soodustused seal ei maksa. Meil on leping ainult MTÜ Jumalalaekaga: juhatuse liige Janar Vaik, telefon 5383 8129, e-post: janar.vaik@laegas.ee.



Kas hooldajaga koos elavatele kurtidele ja vaegkuuljatele soodustused ei laiene?


Ei. Sel aastal saame teha soodustusi ainult üksi elavatele. Need, kes elavad koos kuuljatega, peavad kasutama tavalist suitsuandurit. Neil seisab kuulja inimene kõrval ja ilmselt nende kodudes on suitsuandurid juba üleval.



Kas soodustuse tegemine suitsuandurite ostuks vähendab muude erivahendite muretsemise võimalusi?


Vähendab küll. Peame kokku hoidma ja hoolega arvestama, mis on hädavajalik ja mis võib pisut oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles