Küps odratera nõudis kombainid põllule

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaal Tahkuranna valla Leinaküla põllul alustasid OÜ Weiss kombainerid varajase odra koristust.
Pärnumaal Tahkuranna valla Leinaküla põllul alustasid OÜ Weiss kombainerid varajase odra koristust. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Täna keskpäeval rajas erkkollane New Holland endale käbedalt seitsme meetri laiust teed tuhmjal odrapõllul Leina küla all, maasikapunane Massey Ferguson hoidus oma ringil alustajaist viisakasse kaugusesse.


Nii alustasid Pärnumaa ühe tugevama ja suurema põllumajandusettevõtte OÜ Weiss kombainerid Ülo Lend ja Tiit Tiitus tänavust lõikussügist, koristades esimesed hektarid keskvalmivat hea saagikindlusega otra “Gaute”.



Kohalike keeles Kõsu lauda põllul on suurust paarkümmend hektarit, üks kombain suudab päevas lõigata poole suurema pinna.



“Täna on 4. august, tavaliselt oleme esimesel alustanud,” rääkis Ülo Lend, kellel Weissis läheb neljas sügis moodsa hollandlase roolis.



Saagikuse üle saab otsustama hakata, kui esimene põld lõigatud ja terakoorem autokastis naabervalda, ligi 30 kilomeetri kaugusele Tali külla osaühingu kuivatisse sõidutatud. Enne põlluproovi ei soostunud kombainijuhid saaki ennustama.



“Kõrs paindub, pea murrab kõrre ära,” muretses Ülo Lend, sest ristiku allakülviga põllul ei saa heedrit nii maadligi lasta, et viimanegi kummargil pea kätte saada.



“Kui siin lõpetame, läheb varane oder edasi, aga kokku on teravilja lõigata 2000 hektarilt,” mainis hollandlase roolija ja soovis, et antaks vaid ilusat ilma.



Kui päikest jätkub ja vihma ei tule, alustab keskvarase odra “Annabell” lõikamist OÜ Selja. Võtta on 600 hektarit otra, rukist, kaera, talinisu.  



“Tera on tänavu peenike, pea lühem, märksa nigelam pilt kui eelmisel aastal,” tõdes OÜ Selja kogenud taimekasvataja Imbi Mitt. “Meil on savimaad, suured vihmad tegid liiga, veekahjustusega kohtadest saaki ei tule.”  



Läinud vihmasügisel andis oder riigis keskmiseks saagikuseks 2557 kilo hektarilt. Tänavused numbrid lööb statistikaamet kokku siis, kui saagid salves. Vanarahvas ütleb aga seda, et parem põua põhk kui vihma vili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles