Anneli Lepp: Vallikääru uut kuube õmmeldakse ajaga võidu

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsuse arenguosakonna majandusarengu peaspetsialist Anneli Lepp.
Pärnu linnavalitsuse arenguosakonna majandusarengu peaspetsialist Anneli Lepp. Foto: HILLE ROKK/PRNPM/EMF

Sel nädalal kadus Pärnu Vallikääru, vallikraavi kallaste ning Ringi ja Sadama tänava äärse luhamaa arendamise eest viimanegi takistus: muinsuskaitseamet kiitis põhimõtteliselt heaks linnavalitsuse esitatud rekonstrueerimise projekti koos ajaloolise muldvalli lihkeohu vastu kindlustamise kavaga.


Eesti valitsus on lülitanud Vallikääru arendamise investeeringute kavva, mille kaudu linnavalitsus saab selleks tööks kuni 62,9 miljonit krooni, millele lisandub 11 miljoni kroonini küündida võiv omafinantseering, mille suurus sõltub sellest, kui odavalt ehitada suudetakse.

Projektile on andnud kooskõlastuse keskkonnaametki.

Pärnu linnavalitsuse arenguosakonna majandusarengu peaspetsialist Anneli Lepp, ametkondlikke takistusi enam pole. Mis Vallikäärul ja selle lähiümbruses nüüd juhtuma hakkab?

Kõigepealt tahame korda teha vana sepikoja hoone Õhtu 1a ning kindlustada vallikraavi kaldad maalihete vastu. Renoveerime Tallinna värava, avame muldvalli ristipidi läbiva käigu ehk poterni, sinna vastu tuleb väike ujuvplatvorm, teisele poole kraavi serva tuleb ujuvkai, mis on mõeldud väikepaatide sildumiseks, samuti tuleb sinna laste mänguväljak.

Ringi ja Sadama tänava äärsele praegu tühjana seisvale maale rajame avalike ürituste korraldamise koha koos vajalike kommunikatsioonide ja infrastruktuuriga ning vallikraavi merepoolsele kaldapealsele tuleb promenaad.

Muldvallide peal pargis korrastame jalgteed, trepid, paigaldame pingid, mõistagi saab Vallikäär ja selle ümbrus hea valgustuse.

Kas Vallikääru kraavipoolsesse serva jalgteed ei rajata?

Ei, seda muinsuskaitse meil teha ei lubanud, sest kui kallasrajale ehitada nõutav käsipuupiire, varjab see muinsuskaitsespetsialistide hinnangul vaate ajaloolisele muldkindlustusele, ja me aktsepteerime muinsuskaitseameti seiskohta.

Mis saab Vallikäärul üsna vabalt kasvama pääsenud puistust ja võsast, mis samuti varjab vaadet ajaloolisele kindlustusele? Kas muldkeha raiutakse lagedaks?

Ei, lagedaks küll Vallikääru ei raiuta. Rekonstrueerimise projektis on näidatud, millised puud tuleb maha võtta ja kuhu uusi istutada. Ning see on kooskõlastatud keskkonnaametiga. Võsa Vallikäärult muidugi kaob ja asemele tuleb korrastatud pargiala.

Mis Vallikääru kobrastest saab?

No mis nende kobrastega ikka teeme … Kui rajatakse betoonist kaldakindlustus, ei pääse koprad enam valli sisse käike uuristama ning asjatundjate arvates lahkuvad need loomad mujale, kuna nad ei saa siin varjuda ja neilt võetakse söödabaas.

Tuleval suvel jaanipäeva paiku võtab Pärnu vastu rahvusvaheliste hansapäevade külalisi. Mis peab Vallikääru arendamise kavast selleks ajaks valmis saama?

Ideaalis peaks kõik kavandatu siis valmis olema. Päris kindlasti ei tohi selleks ajaks olla kusagil ehitusaegseid mullahunnikuid ega muud seesugust.

Kavakohaselt pidime alustama kevadel, ühe suve oleme peaaegu kaotanud, aga loodame, et jõuame suurema osa tulevaks suveks valmis, sest Vallikäär ja selle lähiümbrus on kavandatud Pärnu rahvusvaheliste hansapäevade ürituste keskmeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles