Eesti Energia tahab Häädemeestele püstitada üheksa tuulikut

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark.
Tuulepark. Foto: Henn Soodla

Eesti Energia esitas sellel nädalal Häädemeeste vallavalitsusele projekteerimistingimuste taotlused üheksa tuuliku püstitamiseks valla eri piirkondadesse. 


Eesti Energia taastuvenergia projektijuhi Eero Saava sõnutsi on Häädemeeste vald mandril üks tuulerikkamaid piirkondi ja ettevõte soovib neid tuuli rakendada taastuvenergia tootmises.



„Piirkonna jaoks on oluline, et tuulikute rajamisega kaasneks kogu senise õhuliini kaabliga maa alla viimine ja elektri läbilaskevõime mitmekordistamine,“ sõnas Saava. „See parandaks oluliselt piirkonna varustuskindlust ja looks perspektiivis uusi võimalusi kohalikele ettevõtetele piiramatu elektri tarbimise võimaluse näol.“



„Et kuus tuulikut üheksast paiknevad eraomanike maadel, on meie järgmine samm kõigi maaomanikega kontakti võtmine. Lubades tuuliku enda maale, võib selle eest saada mõistlikku kompensatsiooni, täpsemalt lepime selle maaomanikega kokku läbirääkimiste käigus,“ütles Saava.



Tuulikud paikneksid kuni ühe kilomeetri kaugusel praegusest Häädemeeste-Ikla vahelisest õhuliinist ja vähemalt ühe kilomeetri kaugusel üksteisest. Kõigi tuulikute asukohad on vastavalt nõuetele planeeritud elamutest vähemalt 500 meetri kaugusele.



„Paigaldatavad tuulikud peaksid olema suuremat tüüpi, sest need pöörlevad aeglaselt ja on kokkuvõttes väiksema mõjuga. Alternatiiviks oleks panna rohkem väiksemaid tuulikuid, aga see mitmekordistaks tuulikute arvu ega oleks kohalike seisukohast parim lahendus,“ lisas Saava.



Tuulikute asukohad on valitud lähtuvalt Pärnu maakonna tuuleenergia arengualade teemaplaneeringust, kus on määratletud osa valdade rannikuala tuuleenergia arengualana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles