Oksjoni kalleimaks ostuks jäi Munchi "Landschaft"

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksjoni kalleimad tööd, mis maksid 75 900 krooni, pärinesid skulptor Mati Karminilt: "Ülevedajad" 1 ja 2.
Oksjoni kalleimad tööd, mis maksid 75 900 krooni, pärinesid skulptor Mati Karminilt: "Ülevedajad" 1 ja 2. Foto: Urmas Luik

Pärnu Endla teatri esimesel kunstioksjonil müüdi näitusel olnud 48 tööst kaheksa, neist kõige kallimalt 20 300 krooniga Edvard Munchi "Landschaft" ("Maastik").


Teatrigalerii galerist Katrin Maimik peab üritust kordaläinuks, ehkki kõiki taieseid ei õnnestunud müüa.



"See oli meil esimene kord taolist näitust-oksjonit korraldada ja ega osanud täpselt prognoosida, kui palju ostjaid tuleb ja mis hinnaga ostetakse," märkis Maimik.



Kuulsuse taies omandati odavalt


Aktiivseid enampakkumisel osalejaid oli seekord kuus. Läinud reedel kell 16 kogunesid kunstihuvilised sammassaali, kus oksjonihaamrit viibutas näitleja Sepo Seeman.



Enne reklaamisid sündmust ligemale nädala vaadata olnud oksjonitööde ekspositsioon sammassaalis ja Endla koduleht internetis, kus olid üleval kõigi taieste pildid.



Maailmakuulsa Norra kunstniku Edvard Munchi töö omanikuks sai Eestis elav eraisik. Taies pärines Eesti kunstikogujalt ja tuli oksjonile alghinnaga 19 800 krooni. "Võib-olla oleks pisut kõrgemat hinda selle töö eest oodanud," avaldas Maimik.



"Maastiku" mõõtmed on sarnased A5-formaadiga. Ofordis ehk sügavtrükitehnikas graafiline leht kujutab maastikku kahe puu ja taamal asuva majaga.



Munch (1863-1944) on moodsas maalikunstis ekspressionistliku liikumise rajaja. Tema kuulsaim töö on 1893. aastal valminud "Karje", mida loetakse maailma esimeseks ekspressionistlikuks teoseks.



Järgmine oksjon tuleb aasta pärast


Joonistusi, graafikat, maale ja skulptuure nii klassikutelt kui nüüdisautoritelt leidus oksjonil Norra kõrval Soomest, Rootsist, Saksamaalt ja muidugi Eestist. Esindatud olid näiteks Ülo Sooster, Eduard Viiralt, Johannes Võerahansu, Aleksander Vardi, Mati Karmin, Tiit Pääsuke. Peale Munchi taiese leidsid uue omaniku Muia Veetamm-Ventseli, August Pulsti, Karin Lutsu, Evald Okase, Zoja Kuznetsova, Ernst Tiido tööd.



"Muide, ära osteti tundmatu autori portree Lydia Koidulast," märkis Maimik. "Plaanis on üritust järgmise aasta oktoobris kindlasti korrata."



Et kümme protsenti oksjonituludest jääb Endlale, kavatsetakse direktor Ain Roosti sõnutsi parandada selle raha eest teatrigalerii turvasüsteemi.



Pärnu kunstnikel Bruno Sõmeril ja Pusal, kes oksjonil samuti oma loominguga esindatud olid, seekord ei vedanud. Nagu paljudel teistelgi. Müümata jäid oksjoni kõige kallimadki tööd, mis pärinesid skulptor Mati Karminilt: "Ülevedajad" 1 ja 2, mõlema alghind oli 75 900 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles