Viisitamm kavatseb laenu abiga linna võlgu tasuda

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnapea Mart Viisitamm.
Pärnu linnapea Mart Viisitamm. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnapeal Mart Viisitammel on tekkinud mõte kõik linna võlad enne oma lahkumist laenuraha arvelt tasuda, see aga tekitaks linnavalitsusele järgmise aasta alguses tunduvalt hullemaid probleeme.


Pärnu linn on võtnud Nordea Pangast 50 miljonit arvelduskrediiti, mis tuleb selle aasta lõpuks tasuda. Kui seda ei tehta, tuleb maksta viivist.



“See ei ole aga veel kõige suurem probleem,” ütles Pärnu linnavalitsuse pearaamatupidaja Eve Vihmaru. “Kui me arvelduskrediiti õigel ajal ei tagasta, oleme rikkunud valla- ja linnaeelarve seaduse märtsis vastu võetud muudatusi ning rahandusminister peatab tasandusfondi eraldiste ja tulumaksu ülekandmise.”



Kas maksta võlad kohe või tulevikus?


Üksikisiku tulumaksu ja vara müügi vähenemise tõttu on Pärnu linn sattunud ajutistesse makseraskustesse. 11. novembri seisuga oli linnal tasumata arveid 25 miljoni krooni eest. Olukorrast väljatulemiseks on linnavalitsuse rahandusosakonnal ja Viisitammel eri arvamused.



Rahandusosakond maksaks esmalt Nordea arvelduskrediidi, palgad, toetused, majanduskulud ja muu hädavajaliku. Järgmiseks aastaks võtaks linn uue arvelduskrediidi, mis aitaks puudujääki aasta jooksul tasandada.



Et majanduskulusid tuleb kokku hoida, on Pärnu õpetajate seas puhkenud juba väike paanika. Õpetajad kardavad, et nii nagu Lätis, hakatakse palkade väljamaksmisega viivitama ja neid ootavad nukrad jõulud.



“Saavad kindlasti palgad kätte ja on seni ka õigel ajal saanud,” rahustas Vihmaru õpetajaid. “Sellised kuulujutud on ülepingutatud, palgad lähevad väljamaksmisele.”



Nordea 50miljonilisest arvelduskrediidist on Pärnu linn praegu kasutanud 9,3 miljonit, mis Vihmaru hinnangul on reaalne aasta lõpuks tagasi maksta. Kui aga arvelduskrediiti kasutatakse rohkem, võib linn raskustesse sattuda.



Rahandusosakond keeldus ülekandeid tegemast


19. novembrini linna rahanduse eest vastutav Viisitamm on rahandusosakonnale andnud korralduse kõik linna tasumata arved 18. novembri seisuga arvelduskrediidi eest ära maksta. 19. novembril vabastab Pärnu linnavolikogu tõenäoliselt Viisitamme ametist ja valib uueks linnapeaks Toomas Kivimägi.



Rahandusosakonna töötajad on Viisitammele selgitanud, et arvelduskrediidi arvete tasumiseks kasutamine on vastutustundetu, sest linnal pole enne aasta lõppu seda raha tagasi tulemas. Viisitamm kui linnavalitsuse juht on jäänud endale kindlaks.



Esmaspäeval jäi haigeks rahandusosakonna juhataja Reet Näkk, kolmapäeval tema asetäitja Leili Hanson. Kui ka pearaamatupidaja Vihmaru ja tema asetäitja Karin Holland keeldusid arvelduskrediidi arvelt ülekandeid tegemast, võttis Viisitamm tasumata arved enda kätte ning asus neid uurima.



“Tal on õigus minna panka ja need arved tasuda,” ütles abilinnapea Jane Mets, kes uues linnavalitsuses jätkab. “Mis edasi saab, see teda ilmselt ei huvita.”



Viisitamm ütles, et ta ei kavatse praegu veel midagi teha ja alles tutvub olukorraga. “Arutame võimalusi ja on eri arusaamasid. Rahandusosakond peab ülevaate andma, palju meil raha on ja millised rahavood aasta lõpuks tulevad. Alles pärast seda saab otsustada, milline on maksmata arvete saatus,” rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles