Neile, kes peavad lugu tavadest ja tahavad teadmisi uuendada, pakub Carl Robert Jakobsoni talumuuseum selleks võimaluse, avades talukultuurikooli.
Kurgjal avab ukse talukultuurikool
“Kuna vanade traditsioonide kandjad on enamasti unustuse hõlma vajunud, soovibki Kurgjal tegutsev talumuuseum selle lünga täita ning elustada eestlaste tolleaegset kultuuri,” rääkis muuseumi direktor Monika Jõemaa.
Koolituskava järgi saab huviline ülevaate möödaniku majapidamistöödest ning ülemöödunud sajandi põllumehe, publitsisti ja ärkamisaja suurkuju rajatud talu kui tegevmuuseum pakub selleks suurepärase võimaluse.
“Iga kuu ühel pühapäeval toimuvad koolituspäevad, millel tutvustatakse mõnd talutööd, läbiv teema on mesindus, Kurgja mesinikud Ülle ja Vahur Talimaa tutvustavad aasta läbi oma tegemisi mesilas,” märkis Jõemaa.
Kurgja talukooli korraldajad on kavandanud nii, et üritustele saavad huvilised tulla kas või kogu perega. Siingi järgib muuseumipere tava, sest vanal ajal elasid eestlased põlvkonniti koos sama katuse all.
“Kõikidel koolituspäevadel osalejad saavad kiituskirja ja prii muuseumikülastuse 2011. aastal,” kinnitas Jõemaa.
Esimene koolituspäev tuleb 31. jaanuaril, kui naispere kell 12 hakkab õppima rehetoas talutoitude valmistamist ja meespere saab samal ajal teada, kuidas õiget luuda teha ja küttepuid lõhkuda.
“Rehetoas õpitakse leiva, karaski ja meekoogi küpsetamist, kaerakile, tangupudru, sõira ja või tegemist, rukkikohvi keetmist ja külastajatele anname kaasa retseptikogu, siis saavad nad koduski oma oskusi proovida,” selgitas muuseumi direktor esimesel koolituspäeval toimuvat. Täiskasvanud pääsevad sellele üritusele 50 ja lapsed 25 krooni eest ning allameetrised saavad niisama üle ukseläve uudistama.
Järgmised talukultuurikooli tunnid toimuvad sõbrapäeval, 14. veebruaril. Siis on plaanis metsatööd ning talvine toidutegu lõkketulel.
Talukultuurikoolist annab ülevaate muuseumi koduleht www.kurgja.ee, teavet saab telefonil 445 8171, samal numbril pannakse kirja huviliste nimed esimese ja järgmistegi koolituspäevade eel.