Comeniuse projekt viis Lindi kooli Austriasse

, projektijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lindi kooli õpetajad käisid Comeniuse projekti raames Austrias.
Lindi kooli õpetajad käisid Comeniuse projekti raames Austrias. Foto: Erakogu

Seekordne Comeniuse projekti visiit viis Lindi kooli õpetajad Austriasse, kuhu olid tulnud ka  projektipartnerid Hollandist, Inglismaalt, Soomest, Maltalt ja Iirimaalt.



Väike jalutuskäik Innsbruckis, sealhulgas külaskäik Habsburgide dünastia lossi, kus oli võimalus tutvuda kogu keisripere elulugudega, oli huvitav ja juba lõunasöögiks viidi meid vallutama esimest mäetippu. Seekord siis Innsbrucki suusahüppetorni kõige kõrgemal platvormil olevasse restorani, mille avaratest akendest paistsid suurepärased vaated ümbritsevatele mägedele.



Pärastlõunal võtsime suuna Pitztali piirkonda, mis on Innsbruckist tunni aja sõidu kaugusel. Seal asub projektikool VS-Plangeroß St. Leonhard. Koolis on 1.-4. klass ja vaid 11 õpilast ning töötab üks õpetaja. Kord nädalas käivad oma teadmisi õpilastega jagamas religiooni ja inglise keele õpetajad.



Kohalik kool töötab konkreetse tunni- ja ajaplaanita. Õppetööd koordineerib õpetaja lähtuvalt õpilaste vajadustest ja meeleoludest. Kui õpetaja näeb, et lapsed on väsinud, tehakse kiire hokiturniir majaesisel sõiduteel või jalutuskäik mäeorus. Pärast pausi asutakse uue õppeainega tegelema. Koolis on väga populaarne pillimäng ja nii mõnigi kord sai kuulata kitarrimängu, flöödiviise ja trummipõrinat.



Tähtis on see, et kõik lapsed on koos ja tegutsevad ühiselt. Eriti jäi silma, kuidas lapsed tundsid rõõmu ja uhkust oma kaaslaste heade tulemuste ning saavutuste üle.



Kohaliku piirkonna juht hindab kõrgelt väikeste koolide olemasolu, mis tulenevalt sealse kandi ilmastikuoludest on eluks vajalikud. Samas piirkonnas on peale selle kooli veel kolm niisugust kooli, kus lapsi vaid veidi üle kümne.



Programmi raames tutvustas iga partnerkool oma kooli ja maad. Laste uudishimu oli piiritu. Nad kuulasid huviga ja tundsid rõõmu külaliste toodud kingituste üle. Eestlaste kingitusteks olid Kihnu mustriga doomino, helkurid ja loomulikult maiustused.



Nädalasse mahtus palju käimisi selle piirkonna paikadesse. Ühiselt vallutasime – seda küll tõstukite abil – ligi 3500 meetriseid mäetippe, proovisime suuskadel ja kelkudel mäest laskumist ning nautisime ülikauneid lumiseid mäetippe.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles