Pärnus pandi nurgakivi asenduskodule

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu lastekodu uued peremajad said nurgakivi.
Pärnu lastekodu uued peremajad said nurgakivi. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tänane päev tõi Pärnu kui Baltimaade vanima lastekodu perele palju rõõmu: nende 20 miljonit krooni maksev peremajadest koosnev asenduskodu aadressil Oja 97 sai nurgakivi.


Traditsioonilise terasvutlari vundamendiauku kukkumise eel peeti kõnesid, mille ühiseks nimetajaks oli, et lapsed saavad senisest kvaliteetsema ja kodusema elupaiga.

Troonis unistus uuest

Piduliku sündmuse lummetuisanud vundamentide juures avas Pärnu lastekodu direktor Priit Sutt.

“Maja, kus me praegu elame, on ehitatud ühiselamuks. Parimagi tahtmise juures ei anna see kodu mõõtu välja, ehkki oleme püüdnud. Seetõttu on tänane päev meile pidupäev,” märkis ta. Muide, möödunud aastal tähistas Pärnu lastekodu oma 171. aastapäeva ja kooli andmetel ollakse Baltimaade vanim lastekodu.

Pööre, mis suve lõpus maja valmimisega 50 lapse ellu tuleb, leidis äramärkimist sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnavõtuski. Minister pani ehitajaile südamele, et kõrguvad ehitised oleksid kvaliteetsed ja valmiksid õigel ajal. Seda OÜ Wolmreks Ehituse esindaja Illar Ehala lubaski.

Maavanem Andres Metsoja suunas aupaiste linnapea Toomas Kivimägile, kelle maavanemaks oleku ajal on viis aastat vaeva nähtud, et ehitis tuleks. Emotsionaalsust lisasid abipakkumistega tulevikuski  kaitseministeeriumi töötajate-koostööpartnerite esindaja Johannes Kert, lastekodu sõprade klubi esindaja Romek Kosenkranius ja motoklubi Time Riders nimel sõna võtnud Ahti Puudersell.

Kasvataja Marika Sarapuu eestvedamisel lugesid kasvandikud uue maja ootusest ja sellest unistamisest, laulupoiss Gert Gentalen esitas südamesseminevalt “Põhjamaa”.

Vutlar kopsatas auku

Esinemisi kerges lumesajus päädis vutlari vundamendiauku laskmine. Terasest hoiutorusse läksid laste soovid, osalejate allkirjad, lastekodu sõprade ja maavalitsuse läkitused, Pärnu Postimees.

Minister Pevkuri ümber, kes nurgakivi paigaldas, sebis silmade särades lastekodulapsi: nägi ju enamik neist sellist tegevust esimest korda.

Kuum kohv ja tee, suupisted ning uhke tort ootasid kõiki lastekodu saalis. Sümboolselt oli pakutav tort valmistatud peremaja ühe vaate eskiisi järgi ja abilinnapead Jane Mets ning Annely Akkermann alustasid maiuse lahtilõikamist avaratest klaasakendest. Saali seinal sai vaadata kasvandike fantaasiaga täiendatud peremajade eskiise – küll oli õuedes palju lilli ja põõsaid!

Pärnu lastekodu peremajade külla ehitatakse seitse maja. Ühte neist tulevad kolm kontorituba, saal ja spordiruumid. Kuus maja on mõeldud lastele elamiseks.

Lasteküla ehitamist koordineerib sotsiaalministeerium, ehitust finantseeritakse Euroopa regionaalarengu fondist ja Eesti omaosalus on 15 protsenti. Pärnu linn ehitust ei rahasta, vaid eraldas maatüki. Lasteküla valmimise järel võtab linn selle oma haldusalasse. Peremajade maksumuseks kujuneb ligemale 20 miljonit krooni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles