Kasvav töötus tühjendab Lavassaare valla rahakotti

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaanuar tõi Pärnumaa omavalitsustele esmapilgul ehmatavad tulumaksunumbrid, Lavassaares näiteks vähenes tulumaksu laekumine läinud aasta sama ajaga võrreldes 41 protsenti.


Lavassaare valla pearaamatupidaja Li Kaljuranna sõnutsi ei saa seda siiski drastiliseks tulude kahanemiseks lugeda, sest mullu jaanuaris laekus tavapärasest rohkem tulumaksu. “Eelmise aasta jaanuari tulumaksu laekumine oli üllatavalt suur, veebruar on näiteks kohe palju väiksem,” ütles Kaljurand. Kõikumiste põhjust ei oska temagi öelda.



“Tegelikult ei kanta ju tulumaksu üle tegelike laekumiste järgi. Samal ajal võin ma öelda, et aasta lõpuga oli maksu- ja tolliamet meile palju rohkem võlgu, kui ta jaanuaris meile üle kandis. Maksuameti teatis näitab, et ta on üksikisiku tulumaksu meile võlgu 300 000, aga jaanuaris on kandnud ainult 247 000 krooni. Nii et see ülekandmine ei näita tegelikku olukorda,” selgitas Kaljurand.



Siiski usub pearaamatupidaja valla tulude jätkuvat kahanemist, kuna töötute arv aina kasvab. Kaljurand nentis, et kui visata pilk tööta vallakodanike arvule aasta tagasi ja nüüd, on numbrid võrreldamatud.



Käimas on vallaeelarve teine lugemine ja eelnõus on jäetud tulumaksu laekumine eelmise aasta tasemele, eelarve tervikuna väheneb selle järgi kaheksa protsenti. “Aga mul on siin punasega kirjas, et peame tulusid veel koomale tõmbama, nii et summa tuleb midagi muud, kümme protsenti kindlasti mullusest väiksem,” märkis Kaljurand.



Alanud aastast alandas Lavassaare vallavalitsus vallakassast palka saavate töötajate töötasu kümne protsendi võrra, madalama palgaga töötajail vähem. “Kriitiliselt on üle vaadatud muudki kulud, aga üldse ei eita, et tuleb veel kokku hoida,” möönis Kaljurand.



Kohapeal tööd ei ole


Mullu laekus Lavassaare vallale tulumaksu 3,2 miljonit krooni ehk 12 protsenti vähem kui 2008. aastal. Kui möödunud aasta algul oli Lavassaares seitse töötut, siis tänavu jaanuari lõpuks oli end töötuna registreerinud 48 inimest.



“See on väga suur arv, umbes 20 protsenti tööealistest,” ütles Lavassaare valla sotsiaal- ja noorsootöö spetsialist Tiina Ruul. “Kohapeal on kõige suurem tööandja Tootsi Turvas, mis osaliselt andis oma asjad teistele firmadele rendile ja need võtsid töölisedki üle, aga neid on nüüd igalt poolt juba koondatud.”



Kokku on end pakkinud kohapeal naistele tööd andnud õmblusettevõte Geel AB OÜ. “Sealt õmblusfirmast on mitu naist praegu toimetulekutoetuse saajad, kes ei ole leidnud uut tööd,” rääkis Ruul.



Vallas elab neidki inimesi, kes pole end töötuna arvele võtnud ja kel ei ole tööharjumustki. Need on enamjaolt nooremad inimesed, kes pole kunagi tööl käinud.



“Just noorte meeste puhul on see märgatav. Tütarlapsed on pigem ikkagi leidnud endale midagi,” lisas Ruul.



Kuna kohapeal tööd ei leia, tuleb Lavassaare elanikel seda kaugemalt otsida. Siin seab piirid transport.



“Väga suure piirangu seab see, et inimestel ei ole sõiduvõimalust, et käia mitmes vahetuses. Näiteks sai õmbleja tööd Wendres, aga seal pidi olema töö kolmes vahetuses ja et ta ise autoga ei sõida, on tal suhteliselt võimatu hakata Lavassaarest käima, kuna bussiliiklust neil aegadel ei ole. See tähendab lisakulutusi linnas endale elamispinna otsimisega või tuleb külmetada linna peal ja väikeste lastega emad ei saa seda endale lubada,” jutustas Ruul.



Lootused on hooajatööl


Nõnda on plahvatuslikult kasvanud toimetulekutoetuse taotlejate hulk, mistõttu vallavalitsus pidi mullu riigilt selleks ette nähtud raha juurde taotlema. Alanud aasta esimese kuuga maksis Lavassaare vallavalitsus niisama palju toetust kui kogu 2006. aastal. Toimetulekutoetust sai 16 inimest summas üle 38 000 krooni.



“Nüüd tulevadki need, kellel saavad töötukassa hüvitised läbi. Ja needki, kes ei ole varem tööga hõivatud olnud, kuid seni on saanud kuidagimoodi hakkama,” tõdes Ruul. Paljud toetusesaajad on tööta üksikvanemad.



Toimetulekutoetust saab inimene siis, kui pärast püsivate eluasemekulude (küte, vesi, elekter, prügivedu) maksmist jääb kätte alla 1000 krooni esimese pereliikme kohta ja alla 800 krooni iga järgneva pereliikme kohta.



Kulude alla ei käi internet ega telefon, kodulaenud.



Ruuli sõnutsi tulevad toetust küsima needki, kes veel saavad töötukassast hüvitist ja toimetulekutoetuse raamidesse ei mahu.



 “Olen maakonna teiste sotsiaaltöötajatega rääkides kuulnud sama, et kui inimene võtab end töötukassas arvele, soovitatakse tal minna valda toetust küsima. Ja siis inimene solvub selle peale, kui selgub, et ta toetust ei saa, sest tema sissetulekud on suuremad,” kõneles Ruul.



Väikest leevendust loodab Lavassaare rahvas suviselt hooajatöölt. “Tootsi Turbas on alati hooajalist tööd pakutud. Osaühingus Plokkturvas, kus turbapätse keeratakse ja kuivatatakse, on õpilasmalev ja kohalikud inimesed suviti tööd saanud,” kostis Ruul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles