Aupaugud vabadusele kõlasid Anelemas

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankitõrjekahuri mürsk jättis karjääripõhjas vaenlase tanki kujutavate autoromude kohale kõrge suitsupilve.
Tankitõrjekahuri mürsk jättis karjääripõhjas vaenlase tanki kujutavate autoromude kohale kõrge suitsupilve. Foto: Ants Liigus

Eile keskpäevaks sumpasid läbi lume Anelema karjääri paarikümne meetri kõrgusele nõlvale igas eas pealtvaatajad, kes tahtsid oma silmaga näha ja kõrvaga kuulda, kuidas Kaitseliidu Pärnumaa maleva relvadest kõlavad lasud.


Iseseisvuspäeva isamaalise ürituse peakorraldaja oli Kaitseliidu Korbe malevkond, sellepärast juhtis nii vägesid kui taltsutas paarisajapealist publikut malevkonna pealik nooremleitnant Raul Peetson, vastne Pärnumaa vapimärgi kavaler.



“Näitame teile, kuidas jao jagu mehi, see on kümme meest, ennast tulejoonele sätib,” rääkis Peetson ja surus lapsi-mehi-naisi karjääriservast ohutuse mõttes kaugemale.



Sihtmärk, kaks vana sõiduautot romuveoki turjal, kujutas endast tanki, millele tankitõrjekahuriga pihtasaamise ootajad nalja visates vinges tuules endale ja teistele sooja tegid.



“Näed, selle vana Peugeot’ küljest oleks veel tagavaraosi küll saanud,” arvas üks meestest. “No kui nad Aini massile pihta ei saa, jääb talle tööleping alles,” kostis teine. “Kui sihtur märgist mööda paneb, kaob Reideni töökoda maa pealt,” mainis kolmas.



Aasimise katkestasid automaadi- ja kuulipildujavalangud, karjääri põhjas lendas lund ja siis ütles oma valju sõna granaadiheitja Karl Gustav.



Tankitõrjekahuri paukude järel tõusis värvikate romude kohale hallikasmust suitsusammas ja selle hajudes olid masinatest järel tahmunud lömmis kestad.



“Tegemist on tankitõrjerelvaga, aga et meil tanke võtta ei ole, kasutasime vanu autosid, mis annavad sihturile sama eesmärgi, et ta näeb objekti ja laseb seda,” selgitas Peetson. “Muidugi, see objekt seisab siin paigal, reaalelus peaks sihtur saama liikuvale objektile pihta, kusjuures see ei liigu sulle külje pealt, vaid otse vastu.”



Hernesupi- ja teesabas rääkis Arest pärit viieaastane Roland, et talle oli kõige põnevam vaadata, kuidas kahurist vanade autode pihta lasti. Rolandi vanem vend, seitsmeaastane Ramses aga ütles, et talle meeldis hoopis kõrgest mäest alla tulek, see tähendab karjääriservalt supiplatsini jõudmine.



“Tulime siia, sest on riigipüha ja riigi aastapäev, poistele oli see huvitav üritus,” kostis poiste isa, samuti Ramses.



“Vabariigi aastapäev, võiks midagi teha, mulje on hea, kõrvad ei kumise, kõik viidi professionaalselt läbi,” mainis supisabas seistes Pärnu Ülejõe gümnaasiumi õpilane Silver, kes teadis sõpruskonnaga kohale tulla internetist loetud “Aupaugud vabadusele” ürituse info järgi.



Kaitseliidu lapilistes jopedes naised täitsid agaralt välikatlast supikausse.



“See on jalaväelaste oskustega tehtud supp, Vändra võitlejate valmistatud,” ütles Korbe malevkonna pealik Peetson ja ruttas ette valmistama käsigranaatide näidisviskamist sügava ja lumise Anelema karjääri põhjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles