Tallinna ülikool hakkab asutamislepinguni jõudma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mai keskel loodavad Tallinna ülikooli loojad jõuda kirjaliku leppeni, millele järgneks ülikooli seadustamine ja sügisel tekiks pedagoogikaülikooli, kunstiülikooli ja humanitaarinstituudi ühinemisel uus ülikool.

“See on hea idee, mida tuleb vaid toetada. Liitumise tulemusel tekib üks tugev humanitaar-kultuurikeskus,” märkis haridusminister Mailis Rand.

Tallinna pedagoogikaülikooli rektori Mati Heidmetsa arvates pakub suurem kool kindlamat õpikeskkonda, tudengil on rohkem valikuid. Samal ajal annab see kindlustunde õppejõududele, sest neid on vähe ja praegu peavad nad sama asja mitmes kohas lugema.

“Miks pangad ja firmad ühinevad?” küsis vastu humanitaarinstituudi rektor Jaan Tamm ja vastas ise: “Eks ikka selleks, et paremini toime tulla, anda noortele kvaliteetset haridust.”

Soovi uue ülikooliga liituda on avaldanud ka Eesti akadeemiline raamatukogu ja ajalooinstituut.

“Meil oligi kavas akadeemiline raamatukogu restruktureerida ja pedagoogikaülikooli juurde viia, nüüd vastabki see Tallinna ülikooli vajadustele kõige enam,” rääkis haridusminister.

Ranna jutu järgi tekib ühinemisel juriidiline probleem. Kaks kõrgkooli on avalik-õiguslikud, humanitaarinstituut aga erakõrgkool.

“Erakõrgkooli ei saa nii lihtsalt liita, see tuleb kas osta või kingiks saada,” ütles Rand.

Ostmise idee oli ministrile uus, ta lubas seda valitsuskabinetis rääkida. Igatahes kinnitas ta, et kui raha leitakse, ei lähe see saajate soovil nende tasku, vaid stipendiumifondidesse.

Tamm märkis, et ostu-müügitehingut ei tule, sest humanitaarinstituut pole kasumit taotlev kool.

Kõik asjaosalised olid seda meelt, et põhiliselt koondutakse pedagoogikaülikooli kui kõige suurema baasil. 14 aastat tagasi loodud humanitaarinstituut asub Pelgulinnas amortiseerunud rendipindadel, mille eest maksab kõrget üüri. Pedagoogikaülikoolil valmib uus õppehoone.

Ükski mees oma tooli pärast ei värise ega tunne tehtu pärast kahetsust.

“Kes saab rektoriks, see selgub valimistel,” ütles Heidmets, lisades, et seni on veel tuhat muud asja vaja lahendada.

“Kui asi paremaks läheb, pole põhjust kahetseda ega oma kooli taga nutta. Ja paremaks ta läheb!” sõnas Tamm.

Tallinna ülikoolist jäävad kõrvale tehnikaülikool ja muusikaakadeemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles