Säästukaup võtab Pärnu kaubamajades võimust

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne hiinlaste tulekut: kuid suletud olnud Kungla keskus saab värskema ilme.
Enne hiinlaste tulekut: kuid suletud olnud Kungla keskus saab värskema ilme. Foto: Urmas Luik

Konsumi väljakolimise järel 2008. aastal toidupoeta jäänud Lepa kaubamaja esimesel korrusel avab uute omanike käe all lähikuudel uksed Pärnu kolmas Säästumarket, aasta alguses südalinnas suletud Kungla keskuse ainurentnikuks said aga hiinlased.


Hiinlased on suurelt ette võtnud. Järgmisel nädalal avatav riideäri Feng laiub koos keldrikorrusega neljal korrusel. Poe juhataja Qi Xian Feng ei välista, et kui äri õitsele lööb, laiendatakse seda viiendale korrusele. Siis oleks kogu Kungla keskus Hiina ärimeeste käes.



Odavkaup sobib pärnakale


Selles, et äri minema hakkab, Feng ei kahtlegi. Naiste-, meeste- ja lasterõivad. Kleidid-seelikud, püksid, särgid. Jalatsid. Hiinlased panevad teid jalatallast pealaeni riidesse, mis pole sugugi ainult Hiinas toodetud. Fengi kinnitusel leidub neil palju Itaalia kaubamärkegi.



Kungla keskuse omanikfirma OÜ Poolmere üks juhtidest Andres Toomegi kaldub uskuma, et hiinlasi saadab edu. Sestap eelistasidki omanikud paljudele väikerentnikele üht suurt.



“Tundub, et see kontseptsioon on Pärnus elujõulisem,” sõnas Toome, pidades silmas seda, et hiinlased on võimelised pakkuma kaupa konkurentidest madalama hinnaga. “Niipalju kui mina aru olen saanud, ei müü nad rämpstoodangut, vaid suhteliselt kvaliteetseid rõivaid,” ütles Toome ja tuletas meelde, et nii või naa valmib enamik Euroopas müüdavaid kaubamärke Aasias. “Siia poodi tuleb sama kaup, aga nüüd otse hiinlastelt, ilma vahendajateta,” selgitas Toome hiinlaste ärimudelit.



Viimane kuu on läinud kaubanduskeskusele värsket ilmet andes. Vett läbi laskev katus aatriumi kohal on kaetud kilega: sellega tegeldakse põhjalikumalt, kui kevad kenasti jõus. Praegu vahetatakse põrandaid ja võõbatakse seinu ja lagesid, mis hiinlaste nõudmisel tulevad mustad nagu öö. “No see on lihtsalt üks värv,” ei maksa Fengi kinnitusel mustast laest mingit tähendust otsida.



Rimi asemel Säästumarket


Odava kauba kasuks otsustas ka pankrotistunud ettevõtjalt Elmar Lepalt möödunud aasta lõpul keskuse ostnud EfTEN Kinnisvarafondi ja Silikaat Grupi omanduses investeerimisfirma OÜ Aromare ühisettevõte Lepa Keskus OÜ. Läbirääkimisi peeti muudegi poekettidega, ent sõelale jäi just Rimi Eesti Food ASi odavmüügikauplus Säästumarket.



Rimi Eesti Foodi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Evelin Mägioja selgitusel kaaluti juba ajal, kui kaubamaja kuulus alles Lepale, kas avada Pärnus teine Rimi kauplus või kolmas Säästumarket. Nüüd, üldise majandusliku taandarengu oludes, langes valik kindlalt Säästumarketi kasuks.



“Inimesed on viimase aastaga muutunud oluliselt hinnatundlikumaks ja vaadates kahe Pärnus asuva Säästumarketi populaarsust, usume, et kesklinnas asuv Säästumarketki leiab hulgaliselt kliente, kes eelkõige soodsa hinnaga kaupa otsima tulevad,” usub Mägioja pärnakaid järjekordset Säästumarketit hästi vastu võtvat. Seda lubab uskuda asjaolu, et pärast uuendustöid ja logo vahetust käib nii Ülejõe kui Papiniidu tänava Säästumarketis kuni kaheksa protsenti rohkem inimesi nädalas kui mullu.



Sulandub ümbruskonda


Lepa Keskuse tegevjuht Toomas Õun ei vaielnud vastu. “Säästumarket sobib oma kontseptsioonilt hästi kokku läheduses asuvate teiste kaupluste ja turuga,” kinnitas ta, nähes ajaloolises Pärnu Vanas turus konkurendi asemel sünergia allikat.



Õuna selgitusel ei nõua Säästumarketi sissekolimine mingeid ümberehitustöid, tuleb vaid lõpetada juurdeehitus, millega Lepp omal ajal Rimi tarbeks algust tegi. „Peale pooleli juurdeehituse värskendame kogu keskuse ilmet ja korrastame parkla,” andis Õun teada. Tööde tegija on Eston Ehitus, mis võitis kuue pakkuja seas korraldatud konkursi.



900 ruutmeetril laiuva toidukaupluse ja juba tegutseva parfümeeriapoe kõrval plaanitakse keskuse esimesele korrusele kuni kaheksa eri suurusega rendipinda. Läbirääkimised võimalike rentnikega alles käivad ja kedagi konkreetset pole välja valitud. Praegu on Lepa Keskuse suurimad üürnikud Pharmac, Eesti Post, Fashionoutlet, Lihakarn, Bilaina, Natali, Susanna, Liiwi Kaubandus ja Mai apteek.



Koos 25,7 miljoni kroonise ostuhinnaga investeerivad omanikud Õuna andmetel keskusesse ligi 30 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles