Audru lapsed kirjutasid muinasjutte

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4.-6. klassi arvestuses esikoha pälvinud Kristi Maiste lugemas omakirjutatud muinasjuttu “Hiiretüdruku tähtis valik”, žüriid juhtis kirjanik Heiki Vilep.
4.-6. klassi arvestuses esikoha pälvinud Kristi Maiste lugemas omakirjutatud muinasjuttu “Hiiretüdruku tähtis valik”, žüriid juhtis kirjanik Heiki Vilep. Foto: Villu Puusepp

Audru valla lapsed kirjutasid lugemisaasta puhul Audru kultuurikeskuse jutukonkursile “Muinaslood ja loomisrõõm” üksteise võidu muinasjutte.


Jõõpre põhikooli õpetaja Helle Kirsi ideest sündinud konkursist said osa võtta kõik Audru valla koolilapsed.



Võistlusele laekus 30 muinasjuttu, mis kanti noorte esituses kultuurikeskuses ette. Žüriisse kuulusid Heiki Vilep, Kersti Põllu, Malle Kiis ja Helgi Roots.



“Olen käinud paljudel etlemisvõistlustel, vaadanud laste ettekandes näidendeid, osalenud lauluvõistluste žüriide töös. Audrus aga tundsin esimest korda oma žüriipraktika jooksul loovuse sädelust õhus. Siin ei kantud enam teoseid ette, siin loodi,” rääkis lastekirjanik Heiki Vilep.



Parima mulje jätsid talle just noorema, 1.-6. klassi vanusegrupi muinasjutud. “Oli tunda, et nooremad olid pisut rohkem pingutanud. Seal oli lausa valmis muinasjutte. Kui oleksin neid toimetatuna lugenud kusagilt kogumikust, oleksin mõelnud, et olen lapsena muinasjutte lugedes midagi vahele jätnud,” tunnustas Vilep.



Lastekirjanik lisas, et kohati lendas vasakule ja paremale tõelisi vaimukusi. Justkui möödaminnes mainiti, et kui noor inimene on viinamari, siis vanaema on rosin. Või lugu lambast, kes ei tahtnud ennast pügada lasta.



“Loo moraal omandab teise värvingu, kui tabada lõpus sõnademängu, mida võib tõlgendada ka nii: lase ennast pügada nagu kõik ja oled normaalne ühiskonna liige,” tähendas Vilep.



“Kokkuvõtteks võin öelda, et toimetatu ja pisut täiendatuna saaks sellest paari tunni jooksul esitatud loomingust kindlasti väga hea muinasjuturaamatu. Kummaline tõdeda, aga vahest vaimukama ja säravamagi, kui nii mõnigi täiskasvanud autori oma praegusel ajal on,” kiitis lastekirjanik.



Audru muinasjutukonkursil sai 1.-3. klassi arvestuses esikoha ning publikupreemia Lisette Välja muinasjutuga „Kuidas taevas sinise värvi sai”. Selle esitas Margus Põldvee. Teise koha pälvis Kaileen Umal looga „Seitse poisikest” ja kolmanda koha Luise Kompus looga „Roheline hunt”, esitas Melanie Anett Toomast.



4.-6. klassi arvestuses võitis Kristi Maiste looga „Hiiretüdruku tähtis valik”, teise koha sai Emilie Kirsi „Lilli, Trulla ja rahapada”, mille esitas Merilin Sillastu, ning kolmanda koha Jorgen Toomast jutuga „Albert versus tihased”, mille kandsid ette Jorgen Toomast ja Stenver Gentalen.



7.-9. klassi arvestuses oli võidutöö Merilin Sillastu „Viinamari Mari”, teise koha sai Hannes Vainu jutt „Tuust“, mille esitas Merilin Sillastu, ning kolmanda Marit Reieri „Printsess Õun”.



Gümnasistide arvestuses tunnistas žürii parimaks Maarite Robeznieksi loo „Lisandra ja kolm koera“, mille esitas Liisa Lillemets. Teise koha töö oli Mare Heinluhti „Must iludus“ ja kolmanda koha pälvis Kelly Ranne jutuga „Roosiaia printsess“, mille kandis ette Liisa Lillemets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles