Lätlased ei jää Eestisse tulemata

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvurid
Piirivalvurid Foto: Ants Liigus

Ükski laupäeva hilisõhtul Ainaþi baaris istunud lätlastest polnud tund aega varem Eesti riigipiiril taastatud kontrollist kuulnudki, sellele vaatamata ei jäta nad Eestisse tulemata.


“Dokumente tuleb nagunii kaasas kanda,” ütles baarimees Normunds Juliks. “Käin Pärnus päris sageli, kauplustes ja Tervise Paradiisis.”



Ühe noorteseltskonna jutu järgi käivad nad Eestis vähemalt korra kuus. Peamiselt riideid ostmas, aga kui juba tulla, ostetakse toiduaineidki.



Odav õlu ja pimedad tänavad


Ainsana tundus Lätis odav olevat õlu ja väljas söömine. Kann õlut Ainaþi baaris maksis meie rahas 19.90, prae eest tuli välja käia 40-50 krooni. Hilisõhtul lahti olnud toidukaupluses polnud peale õlle midagi, mida tasunuks Eestisse kaasa osta, Ainaþi tänavavalgustus süüdati alles veidi enne kella 22.



Laupäeval kell 21 ajutiselt taastatud piirikontrolli ületasid Ikla piiripunktis esimesena kaks tõmmut meest, kes sõitsid Leedu numbrimärgiga Nissaniga. „Ostsime Kaunasest auto. Kohe ei leidnud dokumente üles,“ selgitasid vene keeles rääkinud mehed kümneminutist piiriületamiskulu.



Selleks ajaks seisis nende taga juba kaks sõiduautot. Veoautosid jäi veerand tunni jooksul piiritõkke taha pidama kolm, neist esimene pääses üle veerand tunniga.



Pärnu kordoni juhi Erki Timuski andmetel ületas Ikla piiripunkti 2007. aasta aprillis, kui Eesti veel Schengeni viisaruumiga ühinenud polnud, ööpäevas 2500-3000 inimest. Samasuguseks koormuseks ollakse valmis nüüdki, kui Eesti piiri valvab Pärnumaal ligi 40 jälje- ja narkokoertega piirivalvurit.



Kontrollitakse ainult sisenejaid


Pärnumaal on avatud kolm piiripunkti: Iklas, Vana-Iklas ja Jäärjas. Kontrollitakse ainult riiki sisenejaid, lahkudes ei tundnud keegi meie vastu huvi.



Kuna Vana-Ikla piiripunkti läbib tunduvalt vähem rahvast, on kasulikum Ainaþisse sisse sõita, läbida sealne piiripunkt ja varsti pärast piiripunkti paremale keerates Via Baltical teekonda jätkata. Võib ka vana Ikla teed pidi edasi sõita, ümbrus on sealkandis ilus.



Suvalisest kohast Eesti-Läti piiri ületada kuni 23. aprilli hilisõhtuni enam ei tohi. Teedele on seatud tõkked, jäljekoeraga patrull valvab riigipiiri puutumatust.



“Kui vaja, paneme teetõkete juurde inimese ette. Näiteks öösel,” jäi Timusk piirivalvurite tööd kirjeldades napisõnaliseks.



Nädalavahetusel tuvastas politsei- ja piirivalveamet Pärnumaal 40 riigipiiri seaduse rikkumist.



Piiripunkti kaudu riiki sisenedes kontrollitakse isiku reisidokumente (ID-kaart või pass) ja auto omandidokumente. Tegelikult peaksid need kogu aeg Eestist välja sõites kaasas olema, kuid Schengeni viisaruumis on kontroll pisteline.



Narkokoer luusib ringi


Iga auto tollikontrolli piiripunktis ei teostata, kuid pakiruumi sisu vastu tuntakse huvi küll: järsku on sinna mõni inimene peidetud või keelatud kaupa. Ikla piiripunktis võis laupäeva hilisõhtul narkokoera näha.



Timuski sõnade järgi on Iklas töötavad piirivalvurid pärit nii Pärnumaalt kui mujalt Eestist. Oma abi piirikontrolli selgitamisel on lubanud Läti piirivalvurid, kes Eesti piiripunkti appi tulevad.



Ikla piiripunktis tasub väike peatus teha seetõttugi, et kantiinis saab ööpäev läbi süüa, 9-21 on avatud kauplus ning teisel pool maja töötavad valuutavahetus ja kindlustus. Kassapidaja sõnutsi meeldivad veokijuhtidele kõige rohkem šnitsel ja seljanka, nende nimetused on kõige tuttavamad. Üheksa krooni maksvatesse pirukatesse oli päris palju liha pandud.



Nädalavahetusel registreeris politsei- ja piirivalveamet Pärnumaal kaks tagaotsitava ja varastatud dokumendi kasutamist ning väljastas neljale inimesele riiki sisenemise keelu. Tavalisest rohkem politseiautosid oli Via Baltica ääres seetõttu, et laupäeval toimus Riias ansambli Metallica kontsert.



Naistesse minnes pass kaasa


Poolteist kilomeetrit eemal Vana-Ikla piiripunktis kulges elu omasoodu. Olime toimetuse Opeliga tunni jooksul esimesed, kes piiri ületada soovisid.



Pärast meid tuli jalgsi neli meest. „Käisime naistes,“ teatas üks neist, kel samm juba veidi kõikuma kippus.



Piirikontrolliks oli Vana-Ikla piiripunkti toodud ajutine soojak ja ratastel kõrguvad valgustid. Enne 2007. aasta 21. detsembrit kasutatud betoonplokke polnud õnneks keegi tagasi pannud.



Piirikontroll peaks lõppema reedel, 23. aprillil kell 21. Kui selle põhjuseks olev NATO välisministrite kohtumine muidugi õppehäireks ei kujune ja kontrolli varem ei lõpetata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles