Pärnusse plaanitakse 30 miljonit maksvat puitlaastplaatide tehast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Baltic Board Company plaanib 2015. aastaks Loode-Pärnu tööstuskülla kuni 30 miljonit eurot maksvat puitlaastplaatide tehast.

"Plaanitav investeeringute maht on 27–30 miljonit eurot, ehitusega alustame tuleva aasta suvel ja tehas peaks valmima 2015. aasta suveks. Uues tehases võiks tööd saada umbes 40 inimest," ütles Baltic Board Company juhatuse liige Sergei Tarassov BNSile.

Tema sõnutsi töötab uus plaaditehas täiesti uuel tehnoloogial, millega on võimalik toota looduslikult puhtaid laastplaate, mille valmistamiseks ei kasutata formaldehüüdi, vaid ainult looduslikke sidusaineid. Esimese sedalaadi tehase rajab Baltic Board Company osanik Dutch Recycling Solutions Hollandisse tuleva aasta jaanuaris, rääkis Tarassov.

Plaaditehase algselt kavandatav tootmismaht on 70 000 kuupmeetrit plaate aastas, kuid Tarassovi hinnangul on seda võimalik kiiresti suurendada, kui tooted edukaks osutuvad. Peamise sihtturuna nimetas ettevõtte juht peamiselt Skandinaaviat, mis on üks põhjustest, miks Pärnu on uuele tehasele hea asukoht.

Toodetavad puitlaastplaadid on ainulaadsed selle poolestki, et tehnoloogia võimaldab toormena kasutada peale puidu muudki looduslikku kiudmaterjali, nagu raiejääke, heina või muud sarnast, lausus Tarassov. Tema sõnade järgi plaanivad näiteks ettevõtte Hollandi osanikud kodumaal vanadest tomatitaimedest ehitusplaate toota, kuid Eestis esialgu kasutatakse toormaterjaliks siiski vaid puitu.

Ettevõtte energiavajaduse rahuldamiseks plaanib Tarassov tehase kõrvale bioloogilisi jäätmeid kütusena kasutavat sooja ja elektri koostootmisjaama. Tehasest ülejääv taastuvenergia on jällegi võimalik elektrivõrku edastada.

Tarassovi sõnul on Baltic Board Company Pärnusse investeerimiseks saanud igakülgset nõustamist nii Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest (EAS), Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskusest kui ka rahandusministeeriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles