Pärnu tehnika- ja tööõpetusmaja lekib

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaeva kui sügavale tahes, naftat pole siinkandis lootust leida, see-eest leidub Pärnu linna kandvas maakoores ohtralt vett.
Kaeva kui sügavale tahes, naftat pole siinkandis lootust leida, see-eest leidub Pärnu linna kandvas maakoores ohtralt vett. Foto: Urmas Luik

Pärnus Kooli tänaval tehnika- ja tööõpetuse maja ehitajad võitlevad maapõuest peale pressiva põhjaveega, mis ähvardab üle ujutada hoone alla rajatava pumpla kaevesüvendi.


Viimased kolm päeva on ehitaja pumbanud vee läbi vooliku otse Kooli tänavale, kus juba laiutab väiksema tiigi mõõtu lomp, mis sealsamas asuva sademeveekaevu kiuste pigem kasvab kui kahaneb.  

"Miks on pumbatud vett linnatänavale? Mõte selles, et enne tänavakaevu jõudmist ladestub pumpamisel koos veega tulev tahke osa ehk liivjas ollus asfaltpinnale ja kaevu jõuab ainult vesi, mis ei ummistaks kaevu," selgitas YIT Ehituse projektijuht Alar Saarik.

Pärnu linnavalitsuse ehituse peaspetsialisti Ago Raudsepa hinnangul pole toimuvas iseenesest midagi erakordset ega üllatavat.

"Terve selle krundiga on see häda, et seal on kogu aeg oldud hädas liigveega ja vundamendiauku pumpasime pidevalt kuni kevadeni tühjaks," märkis Raudsepp.

Talviste pumpamistööde käigus ummistus korduvalt krundiserva rajatud kaevgi, mistõttu seda tuli ikka ja jälle puhastada.  

Raudsepa selgitusel pole see ainult tehnika- ja tööõpetuse maja aluse krundi, vaid kogu piirkonna probleem: nii kui kaevad sügavamale kui viis meetrit, hakkab surveline põhjavesi välja tungima. "Eks see ole igal pool nii, aga sealkandis tuleb seda võib-olla rohkem kui mõnes teises piirkonnas," teab Raudsepp.

Vesi voolab Kooli ja Suur-Posti tänava ristile tõenäoliselt 1. juunini, kui pumpla ehitusega ühele poole saadakse. "Ju ta siis jääb järele, ega ta maapinna peale tule," lohutas Raudsepp. Pärast lombi kuivamist koristatakse tänavale ladestunud liiv.

"Palume vabandust ehituse piirkonna linnakodanikelt, kes olid meie toimetustest häiritud," lisas Saarik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles