Päästeamet tunnustab kolme Pärnumaa elupäästjat

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elupäästja medal.
Elupäästja medal. Foto: Toomas Huik / Postimees

Homme annavad siseminister Ken-Marti Vaher ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu üle päästeteenistuse aumärgid. Pärnumaalt pälvivad tunnustust kolm eraisikut ja mitu päästeala töötajat.

Pidulikul tseremoonial tunnustatakse ühtekokku 79 inimest, kes on üles näidanud erakordset vaprust inimelude päästmisel või panustanud päästeala arengusse.

Elupäästja medaliga tunnustatakse 18 päästeameti teenistujat ning kaheksat eraisikut, kes tänu ennastsalgavale tegutsemisele päästsid inimeste elu. Nelja päästja jaoks pole elupäästja medal esmakordne tunnustus.

Päästeteenistuse hõberistiga tunnustatakse teiste seas päästeala arendamise ja erakordsete teenete eest Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo juhatajat Jaak Jaansot.

Päästeteenistuse medali saab Pärnumaal Lääne päästekeskuse valmisolekubüroo pealik Vaiko Vatsfeld.

Elupäästja III klassi medali saavad Pärnumaalt eraisikud Vadim Kurmõshov ja Tiit Aasmaa.

Siseministeeriumi tänukirjaga tunnustatakse pärnakas Kaja Jugalat.

Missiooni medali saavad IHP-missooni eest Filipiini vabariigis Pärnu haigla riskijuht Enn Eberg ja humanitaardemineerimismissiooni eest Malis Lääne-Eesti pommigrupi juhataja Janek Sõnum.

PÄRNUMAA ELUPÄÄSTJATE LOOD

Kaja Jugala ja Vadim Kurmõshov, Pärnu linn

Mullu 15. septembril kell 16.20 said Pärnu päästekomando päästjad väljakutse Pärnus Tähe 5 asuvasse korterelamusse, kus häirekeskusse helistaja oli maja kolmanda korruse aknast näinud tõusmas suitsu.  

Päästjatele tuli sündmuskohal vastu sama maja elanik Kaja Jugala, kes oli tulekahju avastades proovinud põlevas korteris olnud inimest uksele prõmmides äratada, kuid uks oli kinni. Seejärel  teatas Kaja naabritele, et kolmanda korruse korteris on tulekahju ja inimene on seal sees, mispeale  naaber Vadim Kurmõshov murdis ukse maha ja tõi vingumürgituse saanud mehe korterist välja.

Jugala teavitas tulekahjust häirekeskust ja suunas päästjad kiirelt õige korteri ukse taha.  

Majaelanikud näitasid üles väga head koostööd, võtsid piiratud aja jooksul vastu õigeid otsuseid ja tegutsesid ennastsalgavalt, tänu millele päästeti inimelu.

Tiit Aasmaa, Vändra alev

Tänavu 12. jaanuaril kell 7.32 kutsuti päästjad Vändra alevisse Vanale tänavale, kus helistaja teatel põles kortermaja leegiga ja hoones võis olla inimesi.

Tulekahju märkas varahommikust jalutuskäiku  teinud Tiit Aasmaa, kes kohaliku elanikuna teadis, et  selles majas elab kaks inimest, mees ja naine, ja tormas majja. Selgus, et põles meesterahva  korter, kuna kuumus oli kõrge ja ruum suitsu täis, läks Aasmaa kummargil läbi kahe korteri vahelise ühiskoridori ja tõi korteri esikus maas lamanud mehe põlevast ruumist välja.

Päästekeskuse menetleja hinnangul oli  inimese elu päästmine tol hetkel sõna otseses mõttes minutite küsimus.  

Tänu kiirele tegutsemisele päästis Tiit Aasmaa inimese elu, pannes enda oma suitsus ja kuumuses ohtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles