Kultuuriminister andis Pikavere kohta käskkirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikavere küla.
Pikavere küla. Foto: Urmas Luik

Pikavere vennastekoguduse palvemaja on tunnistatud arhitektuurimälestiseks, sellekohasele käskkirjale kirjutas kultuuriminister Laine Jänes alla neljapäeval, 27. mail.

Koonga vallas Pikavere külas asuva 180 aastat tagasi ehitatud palvemaja ümber kehtestatakse mälestise kaitsevöönd, millega saab tutvuda muinsuskaitseametis ja kultuurimälestiste registris.

“Meie saadikurühma võitlus on kandnud vilja, kultuuriminister allkirjastas pärast kolme aasta pikkust võitlust dokumendi, millega Pikavere palvemaja on võetud muinsuskaitse alla,” rääkis riigikogu keskkonnakomisjoni liige, Pärnumaa saadikurühma esimees Mark Soosaar. “Tegemist on unikaalse ehitusmälestisega, kus orgaaniliselt on ühendatud pühakoda ja rahvuslik taluarhitektuur.”

Soosaar loodab, et järgmisena saab kaitseala staatuse karstialale jääv Pikavere küla, mis on viimane peaaegu täielikult säilinud sumbküla Mandri-Eestis.

Pikavere küla on esimest korda kirjalikes allikates mainitud 1534. aastal. Tänapäeval nimetatakse kiviaedadega ääristatud ligi 40 elanikuga küla Mandri-Muhumaaks. (PP)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles